10 tips før vinteren

Sesongen er slutt for de fleste av oss. Enkelte steder er det allerede vinter, mens hagefolk i mildere strøk har tid til å gjøre en siste innsats før snøen legger seg.

1. Pass på pottene

Tøm og vask alle potter, krukker og kar du har hatt sommerblomster i. Jorda kan du bruke som jordforbedring i bed, eller du kan tømme den i komposten. Husk at lecakuler eller potteskår som har gjort nytten som årets drenering, kan brukes om igjen. Har du noen særlig ømtålige potter du er redd for, bør du sette dem luftig med bunnen i været på et beskyttet sted, gjerne under tak eller en presenning. Også såkalt frostsikre potter kan sprenges dersom de blir stående fulle av våt jord som fryser.

2. Ikke klipp ned staudene

Det kan være fristende å rydde godt opp i staudebedet før vinteren, men det beste er å la det være. Plantene trenger tid til å visne helt ned. Da har de større sjanse for å klare vinteren og bli store og frodige neste vår. Vil du likevel rydde i bedet, klipper du de visne staudene ned til ca. 10–15 cm over bakken. Ikke riv opp visne plantedeler, da er det stor risiko for at du også river opp hvilende knopper og skudd som skal spire til våren.

3. Rydd opp under frukttrær

Gammel nedfallsfrukt og visne blad under frukttrærne er overvintringssted for soppsporer, virus, egg og larver fra skadeinsekter. Det er derfor viktig å holde det ryddig under frukttrærne. Fjern også fruktmumier, det vil si angrepne, skadde frukter som henger igjen på trærne. Soppsykdommen gul monilia kan overvintre i fruktrestene og smitte tilbake til ny frukt neste år.

4. Dekk ømfintlige planter

Noen planter trenger en luftig dyne for å klare vinteren. Du kan dekke med løv, halm, granbar, kvister eller flis, men vent til kulden kommer. Blir plantene liggende dekket i lange mildværperioder, kan de angripes av sopp eller utvikle svake skudd. Aller helst skal telen så vidt ha satt seg i jorda før dekket legges på.

6. En siste sneglesjekk

Sett på deg “sneglebrillene” og ta en siste runde på leting etter snegleegg og sneglebarn. Løft på planker, steiner, blad som ligger tett nede på jorda, potter og andre kjente gjemmesteder. Samle fangsten i en bøtte og hell over kokende vann. En grundig innsats i høst vil spare deg for mange ergrelser til våren.

7. Ta inn planter, løker og knoller som ikke tåler en norsk vinter

En del løker og knoller må tas opp av jorda før frosten kommer og lagres innendørs om vinteren. De plantes ut igjen til våren når faren for frost er over.

8. Se over redskapen

Vask all redskap med såpevann, gjerne med en dråpe salmiakk for å løse opp plantesafter som har satt seg fast. Men salmiakk fjerner også olje og beskyttende hinner. Gni derfor alle deler som kan ruste eller har bevegelige deler med litt olje etter at de har tørket. Så er de klare til bruk når neste sesong starter.

9. Gled fuglene

Har du ikke begynt å mate fuglene, er det på tide å gjør det nå. For å hindre at de blir syke, er det viktig å vaske både fuglebrettene og de ulike materne godt før du legger ut maten. Når alt er helt tørt, kan du fylle dem med blant annet frø, meiseboller og nøtter. Fuglebrettet bør ha tak, slik at maten ikke blir fuktig. Det bør vaskes regelmessig. Plasser brett og matere slik at katter ikke får tak i fuglene når de sitter og spiser.

10. Steng krana

Kraner, slanger, spredere, vanningspistoler og annet vanningsutstyr tåler ikke frost. Tøm derfor anlegget og ta inn alle løse deler før frosten kommer