Å beskjære gamle epletrær

Gamle epletrær, som ikke er stelt på en stund, har greiner som vokser ”rett til himmels”. For å få flere, større og bedre epler, bør slike trær beskjæres.

SE FILMEN

Den gode nyheten er at epletrær tåler godt beskjæring, og neglisjering eller gamle feil er mulig å gjøre noe med, om du er litt tålmodig

Trenger sårt til en grundig beskjæring. Foto: Jorunn Amdal

For å få et godt resultat skal du skjære ved en greinvinkel, men ikke så langt ned i greinvinkelen at den greina som skal stå igjen, bli skadet. Greiner som ikke har den retningen du ønsker, kan skjæres. Også skadde greiner, greiner som gnisser eller har retning inn i kronen bør fjernes. Du bør prøve å få trekronen til å bli åpen, slik at lys og luft slipper inn. Luft og lys gir søtere frukt mindre grobunn for angrep av sopp.

Klarer du ikke få den formen du ønsker det første året, fortvil ikke, det kan rettes opp neste år. Det er ofte klokt å beskjære gamle trær over flere år.

Trær som blir hardt beskåret, altså får fjernet mange greiner, vil svare med å sette opp mange uønskede, nye skudd – vanskudd, den første sommeren. Det er en god praksis å rive av disse skuddene i løpet av sommeren, helst i juni mens skuddene er myke. Ikke klipp, men riv dem av. Det demper gjenveksten og arbeidet er enklere enn om du venter til neste vinter med å rydde opp.

Mer om beskjæring av epletrær her