Balkongbonden

Balkongbonden

Drømmen er å skaffe seg en hage en gang, men i mellomtiden utnytter Eirik Ellertsen gulv, tak og vegger i sin seks kvadratmeter store balkong til å dyrke smakfulle grønnsaker og urter.

Eirik jobber til daglig som anleggsgartner og man skulle kanskje tro han fikk nok av hage i løpet av arbeidsdagen.
– Det blir mest stein på jobben. Jeg har alltid vært veldig interessert i å dyrke ting selv, og begynte for alvor å prøve meg fram for 10–12 år siden. Da jeg endelig fikk denne balkongen og mer plass til å dyrke, var det bare å slå seg løs, sier han.
Og på den tiden han har bodd her har han forvandlet en heller trist og kjedelig innglasset balkong med utsikt mot Ring 3 i Oslo til en grønn og frodig oase som vil gi selv den mest erfarne dyrker hakeslepp.

Agurk, tomater, chili, gresskar, salat, sukkererter, hvitløk, vårløk og til og med gulrøtter og poteter har Eirik klart å dyrke på den lille plassen han har til rådighet. Nytt av året er et oliventre og en sitrusplante han har fått i gave. Så her hersker et grønt mangfold.
– Jeg dyrker litt ute også, i en pallekarm på fellesområdet i borettslaget. Noen fordeler skal jeg ha når jeg sitter i styret, sier Eirik.

Laget egen innredning

For to år siden ble han skilt og er dermed annenhver- uke-pappa til de to døtrene på 3 og 9 år. Han ønsket å gjøre leiligheten til et godt hjem for både ham selv og jentene, og har brukt mye tid på å innrede den slik han ønsker å ha det. Det er ingen tvil om at det her bor en ordensmann med sans for tøffe detaljer. For eksempel har han gjort om en gammel høvelbenk til
skrivepult!

Innredningen på balkongen har Eirik snekret selv, av europaller og noen tøffe, gamle ølkasser fra Tuborg. Han har fått moren sin til å sy puter til sofaen, og både kasseroller og andre kjøkkengjenstander har fått nytt liv som dyrkningskar.

I høyden og bredden

Siden balkongen ikke er så stor, er han opptatt av å utnytte plassen så godt som mulig. Sitteplassen er plassert lengst inn mot veggen, slik at arealet med best lys kan brukes til å dyrke.De aller fleste plantene har han sådd selv inne, før han planter ut rundt 17. mai.

– Det at balkongen er innglasset, gjør at jeg egentlig har et drivhus her oppe. Jeg synes det vokser bra her, har alltid fått god avling, forteller han.
I taket har han skrudd opp en stang som agurkplanten kan klatre i, et armeringsnett fungerer som espalier på veggen, mens pottene henger i kroker festet i taket.
I stedet for ampler har han brukt vanlige, svarte plastpotter han har boret hull i og hengt opp med kjetting.
Og balkongdyrking i fjerde etasje har en del fordeler; du slipper brunsnegler, ugress og skadeinsekter.

Et sted å slappe av

– Jeg kan høste helt fram til oktober–november. Men jeg bruker balkongen hele året. Jeg synes det er deilig å kunne sitte her ute og slappe av etter jobben, eller ha kompiser på besøk. Hvis jeg setter på litt musikk, hører jeg ikke støyen fra motorveien heller, sier Eirik.
Hans andre hobby er ølbrygging, og neste steg er å dyrke sin egen humle på balkongen. Han har bestilt røtter fra England, og gleder seg til å prøve.
– Mitt råd til andre er å bare gå i gang, ikke vær redd for å prøve. Det er mye du kan dyrke selv om du bare har balkong og ikke hage, sier den kreative ”balkongbonden”.


TIPS TIL BALKONGDYRKING

• Bruk god jord når du planter, gjerne iblandet kompost fra matavfall eller kugjødselkompost.
• Husk at planter som står i potter må vannes jevnlig. Ikke la dem stå i vann, og ikke la dem tørke ut. Vurder om du skal skaffe selvvanningspotter eller automatisk vanningssystem dersom du ofte er borte mer enn et par dager av gangen.
• Gjødsling er viktig, da næringsstoffene vaskes ut av jorda i perioder når det er varmt og tørt og du må vanne ofte. Langtidsvirkende krukkegjødsel er praktisk. Legg noen kuler på toppen av jorda, så får plantene litt gjødsel hver gang du vanner.
• Er du fersk balkongbonde, start med noen få potter. Plukksalat og krydderurter er lette å lykkes med hvis du ikke har særlig mye erfaring.
• Skal du så inne før 1. april, må du ha vekstlys. Chiliplanter bør sås i januar, tomatplanter i mars. Har du ikke vekstlys, kjøp småplanter i hagesenteret når det nærmer seg tid for utplanting.
• Chili og paprika har lett for å få lus; hvis du oppdager dette, spray dem med grønnsåpevann.
• Ligger balkongen ved en sterkt trafikkert vei, bør grønnsakene vaskes før spising. Det gjelder også for hager på bakkeplan.