Beskjær bringebærbuskene

Beskjær bringebærbuskene

Bringebær er takknemlige planter som kan gi avling i mange år, om du bare steller litt pent med dem og fjerner gamle skudd.

 

Om våren er bringebærhekken ganske så tett og uoversiktlig.

Stay or go

Skuddene til bringebær er toårige. Det vil si at de vokser opp det ene året, og setter blomster og deretter bær det neste. Så dør de. Det vil si at alle gamle skudd som har gitt bær, disse er gråe i fargen og har små sideskudd, kan klippes helt ned nå på våren. De lange skuddene, piskene som er brunere i fargen og uten sideskudd, må få stå. Det er skuddene som skal gi bær i år.
Når du har klippet ned alle fjorårsskuddene ved basis, kan du fjerne det vi kaller svake skudd. Dette er tynne og korte skudd, ofte bare halvparten så tykke og lange som de fine skuddene. Svake skudd gir dårlig eller ingen avling og stjeler lys når bladene kommer.

Tynning

Dernest kan vi, dersom det er veldig mange av dem, tynne litt i de nye skuddene. Når vekstsesongen er i gang holder det at det står tilbake 8–10 skudd per løpemeter oppbinding. For mange skudd gir tette planter som er vanskelig å høste, lyset slipper ikke inn og det er dårlig luftsirkulasjon som kan gi soppangrep.
Skudd som er mer enn 180–200 cm høye kan toppes over en knopp. For lange skudd kan knekke over oppbindings-strengen når avlingen blir tung.

Alle skudd som skal ut klipper vi helt ned.

Ikke tynn for tidlig

Beskjærer du tidlig om våren må du la det stå igjen litt ekstra mange skudd, bringebær er utsatt for vårfrost.
Tidlig om våren kan bringebærknoppene sprekke og veksten sette i gang litt for tidlig. Særlig gjelder det for planter står i en varm sørhelling. Om varme etterfølges av kalde netter kan plantene bli frostskadd og avlingen reduseres eller ødelegges. Inntil frostfaren er over er det smart å la nok skudd stå til at du kan tåle litt svinn til frosten.

Gi støtte 

Bringebærskudd kan bli veldig lange og vil falle av bærtyngden om de ikke får støtte.
Et enkelt t-stativ av staur, noen tynne plankebiter med hesjesteng og litt hyssing, gjør nytten.
Når du er ferdig med å beskjære fester du skuddene som skal gi bær i år, ut i v-form. Dette gjør vi for at årets skudd skal få vokse opp i lyset i midten av hekken. Denne oppbindingsmetoden har vist seg å gi bedre skuddvekst enn om vi bare fester skuddene til én enkelt snor.

Ferdig! Nå kan sommeren komme.

Ekstraservice

For å hindre at gress og ugress stjeler vann og næring fra bringebærbuskene, fjern dekket i en stripe langs plantene. Dekk gjerne jorda med gressavklipp gjennom sommeren. Det hindrer frøugress fra å fly inn, tilfører jorda organisk materiale og holder på fuktigheten i jorda.