Bli balkongbonde

Bli balkongbonde

Du trenger ikke stor plass for å dyrke noe spiselig. Du kan nøye deg med en potte med gressløk, eller ta mål av deg til å forvandle balkongen til en kjøkkenhage i miniformat. Eller noe midt i mellom.

Uansett ambisjonsnivå er det noen ting det er lurt å tenke gjennom før du setter i gang. For det første må du ha noe å dyrke i. Jo større potter og kasser du har, jo lettere er det å få et godt resultat. Små potter tørker fort ut og næringen i jorda blir raskt oppbrukt. Du bør også tenke gjennom hvordan du skal passe potter og kasser med vanning gjennom sommeren.

Krydderurter

Alle planter du kjøper på hagesenteret bør pottes om i større potter. Det gjelder også gressløk og andre krydderurter. Tar du jobben og spanderer god jord og gjerne litt langtidsvirkende gjødsel, vil urtene dine trives bedre og produsere mer og lenger utover i sesongen.

Du kan ikke vente deg den helt store avlingen, men noen gulrøtter er det blitt plass til sammen med gressløken. Foto: Jorunn Amdal

Gressløk er en super balkongplante. Du kan høste av den fra tidlig vår og langt utover høsten. Den er dessuten er hardfør og dekorativ staude, som kommer igjen år etter år, selv om potten fryser om vinteren. Timian og oregano er også trofaste urter som kommer igjen år etter år. Høst hyppig for å holde den grønne veksten i gang, eller stopp og klippe og la de vakre blomstene vokse fram – til glede for det og våre pollinerende venner.

Mange av de vanligste urtene tåler ikke norsk vinter og må erstattes hver vår, slik som basilikum og rosmarin. Blad- og kruspersille er to-årige, det vil si at de setter frøstengel andre året og slutter å produsere de bladene vi spiser. Du kan så persille selv, men persille bruker lang tid på å spire, så det er bedre å kjøpe hagesenteret om våren.

Tomat hører til i balkonghagen. Foto: Tore Fjeld

Tomat

Tomat er en klassiker på balkongen. En solvendt og varm krok er perfekt for tomatplanter. Vil du drive fram tomater selv fra frø, må du starte tidlig, helst i mars.  Tomat trenger lang tid på å vokse. Det er derfor nødvendig med tilleggslys i de mørke månedene. Kjøper du planter, kan høstesesongen begynne tidligere, da en del selges med mer eller mindre modne frukter. Ulempen med å kjøpe ferdige planter er at sortsutvalget er betraktelig mindre, enn om du dyrker selv fra frø.

Tomater trenger mye vann og næring. Dyrk i store potter med mye jord. Det fins spesiell tomatgjødsel det er greit å bruke.

Sukkererter

Sukkererter er en sikker suksess, så lenge de får noe å klatre på. Uten klatrehjelp danner de et virvar det nesten er umulig å høste fra. Det fine med sukkererter er at jo mer du høster, jo mer får du!

Salat

Sår du såkalte plukksalater med noen ukers mellomrom har du frisk salat hele sesongen. Salat vokser fort og det er mange ulike å velge mellom; milde, krydderaktige og skarpe. Pass på med vanning, ujevn vanning kan føre til at salaten blir bitter. Salat liker ikke så godt varme, den trives best i halvskygge. PST! Salatfrø vil ikke spire når temperaturen er for høy. Midtsommers kan du sette frøpottene til spiring i kjøleskapet.

Spinat og reddik

Noen grønnsaker spirer og vokser best når det ikke er for varmt. Det gjelder blant annet spinat og reddiker. Dette er grønnsaker som vokser raskt og som derfor har tid til å vokse seg store før høsten kommer for fullt. Sår du dem mot slutten av måneden kan du høste utover ettersommer og tidlig vår. Spinat liker seg best med skygge og er ypperlig å dyrke for den som har balkong vendt mot nord og øst.

 

Les mer om dyrking på balkongen i Hageselskapets bok Hage på balkongen.