Blodbeger – favoritt for den tålmodige

Blodbeger – favoritt for den tålmodige

En av sommerblomstenes aristokrater, blodbegeret, blir stadig mer populær. Og med rette. De vakre, lengeblomstrende tofargede trompetene som dingler fra slyngende stengler, er virkelig verdt innsatsen.

Når du skal dyrke blodbeger (Rhodochiton atrosanguineus), er det nødvendig å ta frem alt du har av tålmodighet. Den har både lang spire- og dyrkingstid, så for å få glede av planten før frosten kommer om høsten, bør du så frøene allerede i begynnelsen av januar.

Selve såteknikken er lik som for andre frø, med unntak at de ørsmå frøene spirer best i lys. Slik sår vi frø. For å hindre at frøene tørker i løpet av den lange spiretiden, som varer fra 2–6 uker, kan du sprinkle over et veldig tynt lag vermikulitt (et mineral som holder godt på fuktigheten – kjøpes i hagesenteret). Frøene spirer ujevnt, noe som sammen med at frøplantene i starten er ørsmå og veldig utsatt for tørke, er noe av utfordringen med blodbeger.

Når du skal så allerede i januar er det helt nødvendig å installere tilleggslys. På denne tiden er dagen alt for kort og det naturlige lyset gir for lite intensitet. Resultatet av å dyrke planter i for lite lys, særlig i kombinasjon med for høy temperatur, gir lange og slengete planter.

I et varmt veksthus vil den stortrives. Blodbeger er fra Mexico og er ganske varmekrevende. Unngå for tidlig utplanting om våren.

 

Når plantene har fått litt størrelse, del dem forsiktig fra hverandre og plant hver og en om i egne potter i god jord. Når plantene begynner å strekke seg og har fått en del varige blad, knip av stengelen for å få tettere planter. Gi de små klatreplantene en pinne å klatre på, så unngår du at plantene vikler seg i hverandre. Plant trinnvis om i større potter etter hvert som de vokser seg større.

 

Et armeringsnett er perfekt klatrestativ for blodbegeret.

 

Så er det bare å stelle, vanne og gjødsle fram til våren. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Tips! Har du plass og mulighet kan blodbeger gjerne overvintres frostfritt, så slipper du å så dem hvert år. De er flerårige og kan overvintres sammen med pelargonia, litt kjølig og lyst.

 

Når høsten kommer, klipp den tilbake og plant den i en mindre potte før frosten tar den. Overvintres lyst og litt kjølig, gjerne sammen med pelargonia og andre varmekrevende, flerårige planter.