Bytt til duehode

Bytt til duehode

Selv om kjempespringfrø er en av de nylig forbudte plantene her i landet, er det ikke alle som vil den til livs. For hva skal vi plante i stedet?

Duehode blomstrer sent med rosa blomster på stive stilker.
Duehode blomstrer sent på sesongen med rosa blomster på stive stilker. Foto: Marianne Utengen

–Den er så vakker, hører vi hagefolk sier. Ja, kjempespringfrø er vakker og den er en ekte humlemagnet. Men av gode grunner bør den likevel fjernes fra hagene våre. Men hva skal vi erstatte disse høyreiste, dekorative plantene som blomstrer så deilig sent i sesongen med? Svaret er: Duehode!

Duehode (Chelone obliqua) blomstrer med vakre, rosa ”hoder” på stive, 60­–80 cm høye, stive stilker, akkurat som kjempespringfrø. Bladene er lansettformete og takkete, akkurat som hos kjempespringfrø. Duehode trives i fuktig jord og gjerne i lett skygge, akkurat som kjempespringfrø.

Men hvis du lurte; duehode kaster ikke frøene 6–7 meter avgårde, slik kjempespringfrø gjør. Duehode setter ikke modne frø i Norge. Duehode lurer ikke til seg humler og andre pollinerende insekter med ekstra søt og næringsrik nektar slik at de andre plantene i nærheten ikke får pollinatorbesøk. Den kaster heller ikke dyp skygge over markblomstene med sin aggressive vekst.

Så ut med kjempespringfrø, inn med duehode!