Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show er verdens mest prestisjefylte hagemesse. Her, blant blomster, design og eksklusive produkter, er det ikke vanskelig å forstå at hage er milliardindustri i Storbritannia.

Chelsea Flower Show i London varer i fem hektiske maidager. Årets messe åpnet 22. mai. De to første dagene er forbeholdt arrangøren Royal Horticultural Societys egne medlemmer, mens billetter for resten av uka kan kjøpes av alle. Men det er ingen billig fornøyelse. Heldagsbilletten kostet i år 105 pund, drøyt 1100 kroner.

Men de høye billettprisene skremmer ikke folk fra å strømme til. I løpet av messedagene kom rundt 160.000 personer for å beundre de flotte showhagene, blomsterutstillingene, handle hagerelaterte produkter og ikke minst kose seg med Pimms, champagne eller bare en kopp te.

Dagen før den offisielle åpningen er Press Day. Da kommer pressefolk fra hele verden, tv-selskaper og ikke minst kjendiser.

Om ettermiddagen blir presse og gjester kastet for ut for å gjøre klart til den største kjendisen av dem alle: Dronningen. Dronning Elizabeth har bare gått glipp av fem utstillinger siden hun ble dronning i 1952. I forbindelse med hennes diamantjubileum i 2012, 60 år på tronen, var en av de store showhagene tilegnet henne.

Inne i et kjempestort telt midt på utstillingsområdet stiller gartneriene ut plantene sine. Da det ikke er lov å selge planter får gartneriene betalt for å stille ut. Ellers hadde få av dem hatt råd til å bruke penger og ikke minst tid i den travle vårsesongen på å stulle og stelle for planter som må være perfekte når de skal stilles ut på Chelsea.

For i likhet med showhagene, store som små, bli gartneriene juryert. Avhengig av poengsum blir utstillingene tildelt gull, silver-gilt, sølv eller bronse. For en hagedesigner er en gullmedalje på Chelsea gull verdt. For en helt ny designer kan sølv være ok, men bronse er ingenting en ambisiøs designer vil ha på CV-en sin.