Å dele en fredslilje

Å dele en fredslilje

Formering av planter handler kort og godt om å lage flere eksemplarer av én plante. Metoden vi bruker bestemmes av plantens vokseform og evnen den har til å sette røtter. Vi har laget tre planter av én fredslilje fra blomsterbutikken.

Veksten bestemmer

Hos fredslilje kommer veksten fra vekstpunkter som ligger skjult i jordoverflaten. Blad og stilker står rett på jordoverflaten, det er ingen forgreining eller vekstpunkt oppe i planta. Formering av fredslilje må derfor gjøres ved å dele planten forsiktig i flere deler. For den som har delt stauden bladlilje (Hosta), blir dette omtrent på samme måte.

Vår fredslilje viste seg å være sammensatt av flere individer (dette er ganske vanlig for raskere å produsere tette planter) som ganske enkelt kunne dras fra hverandre. For eldre individer av fredslilje kan det være nødvendig å bruke kniv til å skjære planten i flere deler.

 

Plantingen

Vi valgte en flettet kurv kledd med innvendig plast til å plante i. I en slik beholder trengs et drenerende lag, for eksempel lecakuler, for å hindre at jorden blir for våt ved vanning. For å holde kulene fra jorda, dekket vi dem med en bit fiberduk.

Så skulle planten deles. For ikke å skade røttene, startet vi med å vanne opp rotklumpen ved å holde den under vann til den var mettet – boblingen slutter. Våt jord slipper røttene lettere enn tørr.

Så delte vi planten i tre deler og plantet hver og en av dem med god blomsterjord på rekke i kurven. Den største planten fikk stå i midten.

Jorda må klemmes til så røttene får god jordkontakt. Så vannet vi godt slik at jorda synker inn rundt alle røttene.

Til slutt dekket vi jorda med dekorstein. Det ser pent ut, samtidig som det begrenser fordamping og hvor ofte vi må vanne.

Husk! Etter omplanting må vi vente to–tre uker før vi gir gjødsel. Nye røtter kan ellers bli svidd av næringssaltene. Vi gir ikke gjødsel i den mørke årstiden. Plantene ga vi en lys plass i et nordvendt vindu, uten direkte sol.

 

Om fredsliljen

Fredslilje er en hardfør, lettdyrket stueplante som tåler det meste, unntatt kald trekk, drukning og direkte sol. Når planten er tørst, sier den tydelig i fra ved å legge bladene ned mot gulvet.

Fredslilje fins i mange utgaver, alt fra små bordplanter, til kjempesorter med enorme blader egnet for å stå på gulvet. Uansett størrelse, stellet er det samme; hold jorden lett fuktig og sett planten lyst, men unna direkte sol og uttørkende panelovner.

Fredslilje blomstrer med elegante, lengeblomstrende blomster som likner en liten kongle, omgitt av et hvitt eller grønnlig høyblad. Når planten ikke blomstrer er de store, mørktgrønne bladene fin dekor alene.