Driv deilige dahlia

Med vår relativt korte sesong er det lurt å starte opp dahliaknollene inne. Da kan du glede deg over en lang, deilig dahliablomstring.

Å fordrive dahlia inne er ikke noe hokuspokus. Alt en trenger er å kjenne til noen grunnprinsipper for plantedyrking og ha nok plass i lyset, slik at plantene kan stå inne til faren for frost er over.

 

Gode vekstforhold

For å lykkes med fordriving av knollene er det viktig å være nøye med balansen mellom lys og temperatur, vann og næring. Er balansen feil, som for lite lys kombinert med for høy temperatur, blir plantene slengete og svake, blir vanskelig å plante ut og angripes lettere av sykdom og skadedyr. Temperatur rundt 17–18 grader er passe. Vann- og gjødselmengde økes gradvis med at plantene blir større.

 

Når går startskuddet?

Hvor tidlig du bør begynne drivingen, avhenger av hva du kan tilby av lys og temperatur, og plassen du har til rådighet.
Ved oppstart tidlig i mars må tilleggslys til for å lykkes. Men selv om du har lys, husk også at plantene etter hvert vil trenge mye plass. Venter du til slutten av mars, får du litt senere blomstring, men til gjengjeld er det naturlige lyset ved et sørvindu tilstrekkelig.

Leggingen

Finn fram potter/bøtter i ulike størrelser. Legg et godt lag jord i bunnen, så plasserer du knollen. Fyll på med jord slik at alle røttene er godt dekket. Det skal ikke så mye jord over toppen et knollen, bare et par centimeter. Trykk til jorda, så vanner du godt.

Vann så mye at det drypper fra bunnen av potta. Sett dem deretter litt varmt, gjerne badegulv med varmekabler, det fremmer rotingen. Lav temperatur kan gi råte. Snart vil de grønne skuddspissene snart vise seg over jorda. Det tar ca. én uke ved 20 grader. Så snart skuddene vises må de små plantene få lys.

Stellet fram til planting

Så lenge plantene er små trenger vi ikke tilføre næring, og litt sparsomt med vann. Men etter hvert som plantene vokser til, er dahlia ganske vann- og næringskrevende, særlig de storvokste sortene. Dyrker vi samtidig i små beholdere, med lite jord, kan knollvekstene etter hvert trenge vann hver dag. Dersom de unge skuddene seg mye, og virker slengete i veksten, senk temperaturen. Det gjør plantene mer kompakte i veksten.