Drivhus sliter i vind og snø

Drivhus sliter i vind og snø

Vintre med sterk vind og stort snøfall er tøft for drivhusene. Hagetidends lesere deler noen erfaringer om sikring av sine drivhus med oss.

Husk å rydde drivhustaket for snø!
Foto Anne H. Nielsen

tekst og foto Harald Harnang

Vårt drivhus i Narvik lignet en krigssone da uværet ga seg. Vinden hadde kommet fra en helt annen kant enn den vanligvis gjør, og i løpet av et kvarters tid hadde uværet rensket drivhuset for alle polykarbonat-platene, med unntak av luftevinduene i taket og et par plater på baksiden. Tilbake sto et skjelett der om lag halvparten av aluminiums-stengene var mer eller mindre bøyd. Inni lå et kaos av drivhusutstyr og en god del av platene. Resten av platene var spredt rundt omkring i nabolaget. Noen lå mange hundre meter unna, men kom til rette takket være «annonsering» via Facebook.

De sørgelige rester av drivhuset tjoret til flaggstangen.

Nifst og farlig
Det krever ikke stor fantasi for å skjønne at løse deler som farer av gårde i 30 sekundmeter vind kan være svært farlig og medføre skade på noe eller noen. Det var en nifs opplevelse å se platene løsne, en etter en, i hver vindrosse. Først begynte de å flagre litt i kantene. Så mer og mer. Og så forsvant de. De seilte ikke av garde, men forsvant og det så fort at det ikke var mulig å følge dem på ferden.

Vinden ødela drivhuset, ribbet det for plater og slo konstruksjonene skjev.

Det nifse var ikke at mye arbeid og penger ble ødelagt denne formiddagen. Det nifse var det faktum at en 70×150 cm og 6 mm tynn plate av polykarbonat som raser av garde gjennom lufta, kan være en dødelig gjenstand for mennesker og dyr. Gudskjelov hadde skoledagen startet, og ungene måtte holde seg inne. Og for øvrig var det ikke et menneske å se utendørs. Under forsøk på å berge drivhus og noen plater, klarte jeg så vidt å stå oppreist.

Forholdsregler
Dette var en opplevelse jeg godt kunne klart meg uten. Men en ting forsto jeg: Det vil med stor sannsynlighet ikke være et spørsmål om, men når dette vil skje igjen. Og hvilke forholdsregler bør man da ha tatt?

Forsikringsoppgjøret gikk forholdsvis greit. Tilsvarende drivhus ble bestilt og montert på samme bunnramme som det forrige. Men denne gang ble alle plater limt fast til rammeverket med silikon, og deretter satt fast med plastprofiler. Utpå høsten slo jeg ned et slags jordanker utenfor hvert hjørne av drivhuset. Tanken var å ha mulighet for å sette opp le-vegger av sponplater rundt drivhuset ved behov. Det ble det heldigvis ikke bruk for, og strengt tatt er jeg i tvil om dette ville holdt uten en langt kraftigere forankring i bakken. En slik konstruksjon ville heller ikke forskjønnet nabolaget.

Plan A ble derfor å kjøpe et tynt nett med ekstrem styrke, skaffet fra et firma i Rogaland som leverer sikkerhetsnett til oljeindustrien. Det var ikke billig. Tanken med nettet var å «fange» platene og holde dem samlet. Selv om huset kunne bli ødelagt, ville jeg unngått å ha plater fykende omkring i lufta «i fri dressur».

Et tynt sikkerhetsnett fra oljeindustrien ble løsningen.

Andre gode råd:

Presenning og tau
Oddveig Åsheim i Bergen har opplevd at vinden har tatt drivhuset, to ganger til og med. For å hindre at det skjer nok en gang, pakker hun nå inn drivhuset i en diger presenning før vinteren.

– I tillegg legger jeg sekker med jord og bark rundt hele drivhuset for å holde presenningen på plass. I tillegg har jeg et langt tau som jeg kveiler rundt drivhuset og rundt sekkene langs bakken, for å gi vinden minst mulig å gripe fatt i. Jeg snurrer også noe av tauet rundt et gjerde som går langs en lang – og en kortside av drivhuset. Dette har fungert fint for meg, skriver Oddveig.

Luftspalte hindrer vakuum
Jeg har et frittstående drivhus som jeg hver høst har pleid å pakke inn i en stor presenning. Men for 3 år siden tenkte jeg at jeg ville spare meg dette arbeidet. Men så kom høststormen og flekket av flere glassplater i taket. Platene, som var 60 cm brede, var festet med fjærståltrådklips over og langs glasskantene og inn i aluminiumssprossene. Vinden hadde rett og slett løftet opp glasset.

Jeg fór sporenstreks til en glassmester for å få skåret til nye ruter. Han kunne fortelle at stormkastene sikkert hadde løftet glassene opp som en sugekopp fordi det var vakuum inne i drivhuset. Så jeg fikk følgende råd: La det være en liten spalteåpning i drivhusdøra (for å unngå vakuum). Etter dette har jeg ikke hatt noen problemer selv i sterk vind, skriver Per Vatn på Inderøy i Trøndelag.

Fester med trelister
Ingegerd Opland, som bor på Byneset ved Trondheim, pakker inn hele drivhuset om høsten for hindre at det blir ødelagt. Hun skiftet ut skadde plater etter storm og har forsterket platene med trelister. Så strakk hun en presenning over drivhuset og festet trelister til listene under presenningen. Til slutt ble presenningen forsterket med tau. Denne måten å gjøre det på har fungert godt i to vintrer, skriver hun.

Når Kong Vinter viser muskler må tak på hytter og hus ryddes for snø. Drivhuset er intet unntak. Mange opplever i år at drivhus deres kneler under snøbøren på taket. Rydd ditt tak før det er for sent!

Husk å rydde drivhustaket for snø! Foto Anne H. Nielsen