Driving av løk til jul

Driving av løk til jul

Jul er for mange svibeltid. Noen kjøper dem ferdig drevne i butikken, men det er billigere og både enkelt og gøy å drive dem frem selv! Med små triks lurer vi disse til å blomstre på helt andre tider enn normalt.

Straks etter innkjøp, på høsten en gang, legges løkene i store potter som settes ut. Nå trenger de en kjølig periode for å begynne å blomstre til riktig tid.

Svibler har kraftig blomsterstengel og er litt topptung. I en høy vase unngår vi at de velter.

September

Tidlig i september kjøper du løk, jord og potter. Fyll en stor eller mange små potter halvfulle med godt fuktet jord, plasser i løkene og fyll på med godt fuktet jord. Sett pottene på et kjølig sted eller grav dem ned ute slik at de får 15–20 cm jord over seg. Dekk med en isolerende matte, slik at ikke telen hindrer deg i å grave dem fram når tiden er inne. Nå kan du glemme hele greia til det er på tide å starte drivingen.

November

Om lag 15. november hentes pottene med svibler inn. Pottene  og settes mørkt, ved ca. 15 grader.

Desember

Den 1. desember er det på tide å ta pottene inn i stuevarmen. De må stå varmt (ca. 22 grader) skal de rekke å blomstre til jul, men fremdeles mørkt til blomsterknoppene er kommet godt opp mellom bladene, gjerne like høyt som bladene (6–8 cm).
Den 24. desember skal sviblene være i fin blomstring, men tiden kan variere fra gang til gang. Skulle sviblene blomstre litt for tidlig, spiller det ingen rolle, nyt duften og gled deg til jul.