Dyrk på balkongen!

Dyrk på balkongen!

Bruk balkongen til å dyrke urter, blomster og grønnsaker. Selv om plassen er liten, er det fullt mulig å få mange planter til å gro godt – både prydplanter og ikke minst vekster som kan spises.

Det er nesten ingen grenser for hva som kan dyrkes på balkongen. Noen satser tungt på spiselige vekster,

Dyrk dine egne jordbær på balkongen. Foto: Jorunn Amdal

mens andre aspirerer til moderne utgaver av Babylons hengende hager. Uansett interesse – ta balkongen i bruk og gjør den grønn!

Selv om plassen gjerne er begrenset, er det lurt å satse på store plantekar. I en stor potte eller kasse er det plass til mye jord, noe plantene setter pris på. Det blir mer næring, jorda tørker ikke så fort ut og pottene blir ikke så lett veltet av vinden, et problem som øker jo høyere opp i etasjene du bor. I det hele tatt er det viktig å skjerme plantene for vind. Er balkongen din utsatt for vind, velg tøffe planter som ikke ruskes så lett i stykker og plant tett slik at plantene gir ly til hverandre.

Planter som vokser i potter og kar, har mindre jord å hente næring og vann fra, sammenliknet med planter som vokser i bed. Det er derfor viktig å sørge for at plantene på balkongen får nok næring/gjødsel og at de blir vannet regelmessig. Det fins mange ulike systemer for automatisk vanning som er nyttige å ha om en skal reise bort en varm sommerhelg.

Når du skal velge jord, velg en variant som inneholder minst mulig torv, spagnum, i innholdsdeklarasjonen. Torv tørker fort ut og er heller ikke bærekraftig, da uttak av torv ødelegger torvmyrene og fører til økt utslipp av klimagasser.

Velg alltid potter og kar med hull slik at overflødig vann kan renne ut. Ingen planter liker å stå med føttene i vann over lang tid.

For å få bra avling, trengs store potter. Foto: Tore Fjeld

Det kan føre til at røttene råtner og planten dør.

Tenk også på at en stor leirpotte fylt med jord og vann, blir veldig tung. Det er derfor en god regel å velge lette potter, det er jo slik at potter kan havne på feil plass og må flyttes for eksempel til en mer solrik plass. Har potten en god gripekant eller håndtak, er den lettere å flytte til du finner den helt riktige plassen til den. Det fins også små fat med hjul som potter kan stå på. Da blir pottene lette å trille rundt, noe som sparer både rygg, armer og knær.

Skal pottene stå ute året rundt, må de være frostsikre. Fryser en potte full av våt jord, utvider jordklumpen seg og kan lett sprenge potten i stykker. Tøm derfor alle potter med ettårige vekster, vask dem og sett dem på hodet før vinteren kommer. Da er de klare til bruk når våren kommer og det begynner å klø i dyrkefingrene igjen.

Planter som skal overvintre i pottene sine, må være av det hardføre slaget. Frosten kommer til fra alle kanter, så det gjelder å velge planter som tåler å fryse. Har du mulighet for å sette potter og plantekar under tak gjennom vinteren, blir de ikke stående fulle av vann – noe som øker sjansen for at plantene vil overleve.

Råd og tips i

Hageselskapets bok

Hage på balkongen.