Dyrk squash rett i komposten

Squash krever stor plass og masse næring. Dyrk den på komposthaugen! Planten får varme og næring og du får kompost raskere.

Tekst og foto MARIANNE UTENGEN

Squash er storvokst og en nær slektning av gresskar. Den krever stor plass og kan være vanskelig å plassere i kjøkkenhagen. Planten er opprinnelig fra Mellom-Amerika, den er varmekrevende og tåler ikke frost. Så den selv inne, og plant den ut når det er varmt nok. Eller du kan kjøpe ferdige småplanter på hagesenteret. Og husk at én plante gir mange squash!

Varme og gjødsel

Toppen av en komposthaug er en derfor en perfekt plass. I høyden er det varmere enn på flat mark og nedbrytingen vil gi planten varme både varme føtter og lett tilgang på masse næring, noe den elsker.

Bli abonnent: Denne saken leser du i Norsk Hagetidend. Abonnement på landets største hagemagasin, får du som medlem i Hageselskapet i tillegg til en rekke andre medlemsfordeler, blant annet personlig rådgivningstjeneste.

Slik gjør du det:

Grav et hull i toppen og fyll i litt jord. Dette fordi komposten ofte kan være svært luftig og litt tørr. Et eget hull med litt god jord vil sikre vannforsyningen.
To planter er nok til en stor komposthaug.
På plass, utplanting 2. juni. Vann godt ved planting, men også i tiden etter planting.
Et lag gressavklipp vil hindre litt fordamping, men også ugressfrø fra å slå seg til.
I slutten av august dekker de to plantene nesten hele haugen.

 

6. juli er plantene i full gang med å gi avling. Husk å sjekke ofte, de er best mens de er små. Squashfrukter stopper ikke å vokse og kan bli enorme. Forvokste frukter blir treene i kjøttet.