Dyrke potet i bøtte

Dyrke potet i bøtte

Å dyrke poteter i en romslig bøtte er både superenkelt og veldig gøy.

Tekst og foto: Marianne Utengen

Potet er lett å dyrke i en potte eller bøtte på balkongen. Et par­–tre bøtter og du får nok poteter til 6–7 middager, avhengig av hvor mange og potetglade dere er. Ikke selvberget altså, men du og du, så gode de er!

For å lykkes med potet på liten plass trenger du en stor bøtte med hull i bunnen. Blir det trangt om plassen blir det vanskelig å regulere vanningen. Det fins spesielle potetpotter med dobbel vegg der du kan løfte opp innerpotta for å se hvordan avlingen utvikler seg. Da kan du høste poteter etterhvert som de blir klare. Men du kan også bruke en vanlig bøtte eller en murerbøtte der du selv lager hull så overskuddsvann kan renne ut. Stor potte/bøtte betyr minst 30–40 cm i diameter.

Du kjøper sertifiserte settepoteter på hagesenteret. OBS: De tåler ikke å fryse. Så vær litt tålmodig, vent med å legge dem til all fare for frost er over.

1) Legger du potetene til forgroing 3-4 uker før planting, kommer de fortere i gang. Lyst og svalt er best.
2) Lag hull i bøttene, slik at overskuddsvann kan renne ut.
3) Fyll bøtten med 10-15 cm jord.
4) Legg 2, max tre, poteter i hver bøtte. Dekk med jord, ca. 5 cm. Etter hvert som riset (det grønne) vokser, dekk med mer jord. Hold jorda jevnt fuktig, men ikke våt.
5) Når spirene vokser til, fyll på mer mer jord. Pass på at det er nok plass igjen til at du kan vanne uten å søle.
6) En grønn og fin potetbøtte lover godt for kommende middager. Foto: Orthex Group