Fennikel

Fennikel

Fennikel er sunn og god, men rask å gå forbi i grønnsaksdisken fordi man ikke helt vet hvordan man skal tilberede den. Den karakteriseres som aromatisk med smak av lakris eller anis (å ja, den ja), og er fin å spise rå, kokt, stekt, grillet, dampet - ja det er ikke måte på hva den kan brukes til. Det er en gammel kulturplante i skjermplantefamilien hvor både blader, stilker og frø kan brukes. Dyrk den selv!

Det dyrkes flere former av fennikel. Man skiller gjerne mellom knollfennikel og vanlig fennikel. Knollfennikel er om lag 50 cm høy, dyrkes for de oppsvulmete bladslirene eller knollene ved basis. Vanlig fennikel er høyere (1-2 meter) og dyrkes for frø og bladverkets skyld.

Sorter

Fennikel er flerårig, men dyrkes som en ettårig plante i Norge. Sorten ‘Fino’ regnes som krydder og grønnsaksvekst med anislignende, fin smak og sorten regnes som dyrkingssikker i det nordiske klimaet. ‘Zefa Fino’ betraktes som sterk mot stokkløping og har sterk, lakrisaktig smak.

Dyrking

Frøene kan såes innendørs i april-mai eller på friland når jorda er varm. Utplanting bør skje etter 4-6 ukers oppal og etter at faren for nattefrost er over. For tidlig direktesåing eller utplanting kan føre til stokkløping og at knolldanning uteblir hos knollfennikel. Plant knollfennikel med 20-30 cm avstand og vanlig fennikel med 25-50 cm avstand. Når bladslirene begynner å svulme nederst kan plantene hyppes eller skjermes med papp, slik at de blir hvite nederst.

Jord og gjødsling

Fennikel bør dyrkes på en varm og solrik vokseplass med næringsrik, veldrenert hagejord. Erfaringer tilsier at planter som står i dårlig jord lett blir bitre.

Høsting og lagring

Fennikel kan lagres ved 0-2 °C, være beskyttet for sterkt sollys og direkte lufttrekk. For å hindre uttørking av knollen bør de pakkes inn slik at holdbarheten økes.

Bruk

De oppsvulmete nedre bladslirene hos søtfennikel brukes som grønnsak enten rå eller kokt, mens de tørre frøene hos vanlig fennikel kan brukes som krydder i sauser, fiskeretter og brød. Friskt bladverk av vanlig fennikel og stilker kan for eksempel nyttes som ingrediens i salat eller på samme måte som dill. Bladene egner seg ikke for tørking, men de kan fryses ned. Hele planta inneholder eteriske oljer og har spilt en rolle også innenfor medisinsk bruk.

Fennikel er en av hagens høyeste krydderurter og kan med fordel plantes bakerst i urtebedet. Denne planta er ikke uten prydverdi og særlig bronsefennikel kan gjøre seg i prydhagen.