Ferievanning

Ferievanning

For å være sikker på at plantene i hagen og på balkongen klarer seg gjennom ferietiden, må du planlegge. Det fins flere måter å ordne seg på.

Flaskevanning

En stor flaske fylt med vann snudd opp-ned i en gjennomvannet potte. Bor et lite hull i korken. Dette vil holde plantene med nok vann i noen dager. For å drøye flaskevannet, fins det enkle dyser å få kjøpt som påmonteres flaskene.

I skygge og le

Potter som står ute i solsteiken kan flyttes til en skyggefull plass. Der tørker de ikke fullt så fort ut. Også vind virker uttørkende. Sett plantene også i le.

I nordveggen får plantene lite sol.

 Tips!

Blomster krever masse vann. Å klippe bort blomster og knopper før du reiser vil begrense vannbehovet. Når ferien er over vil planten ofte se bedre ut enn før. Husk at ikke alle planter tåler denne behandlingen, prøv deg fram.

Jorddekke

Legg gressklipp på jorda mellom plantene i bed og potter for å minske fordampingen. Når avklippet brytes ned gir det i tillegg næring til plantene. Dekorstein er et alternativt dekkemateriale, om du ikke syns gress ser så pent ut.

Å dekke jorda hindrer fordamping og reduserer behovet for vann. Velg dekkemateriele etter tilgang og ønske.

Proft

Et automatisk vanningssystem fungerer fint selv om ferien er lang, og er ikke så avansert som en skulle tro. Det er kommet mange enkle og ikke så alt for dyre løsninger på markedet. Du kan installere dryppslanger til plantene i potter eller en svetteslange som kan graves ned i bedet. Vanningstidspunkt styres ved å koble anlegget til en enkel vanningscomputer. Når anlegget vel er i hus, kan det brukes i mange år, også når en ikke er på ferie.

Spredervanning

I kjøkkenhagen kan du for eksempel montere små mikrospredere som vanner over et større område. Sprederne bør kun brukes etter solnedgang (og helst i stille vær). Vanning i sol gir unødig stor fordamping og kan forårsake bladskader ved at vanndråper blir som forstørrelsesglass. Mikrospredere kan også kobles til en vanningscomputer.

En mikrospreder bruker lite vann, sammenliknet med en tradisjonell spreder.

Vann i veksthuset

I kjøkkenhagen kan du ta sjansen på at naturen tar seg av vanningen mens du er bortreist. Annerledes er det for plantene i veksthuset, der det garantert vil tørke i ditt fravær. Legg en sløyfe med minst én vanningsdyse ved hver plante. Stikker du i tillegg ned en tablett med langtidsvirkende gjødsel, får plantene også næring mens du er borte.

Automatisk vann i veksthuset er ekstra viktig.

Små potter med planter i produksjon er ekstra utsatt for tørke.

Tips!

Planter i små potter, som du ikke rakk å plante før avreise er de vanskeligste å holde i live over ferien. For å bedre sjansene, sett dem tett i tett i en kasse på vått avispapir og plasser kassa i skygge skjermet fra vind. Det gir plantene større sjanser til å overleve.