Grus i hagen er både praktisk, vakkert og enkelt

Grus i hagen er både praktisk, vakkert og enkelt

Ikke alt i hagen er grønt. Til innkjørselen, gangveier og sitteplasser trenger vi andre materialer, som bærer og tåler bruk. Vi vil slå et slag for grus i hagen; elegant, rimelig, lettstelt og lett å legge selv.

Flere varianter grus

Grus er ikke bare grus, men fins i mange farger og størrelser. Grus kan være knust stein eller små natursteiner, elvesingel, som har rundere former enn knust krus. Skjellsand kan også fungere som grus, for den som har tilgang til det.

Vil du lese og lære mer om praktisk hagestell, blomster og grønnsaker? Meld deg inn i Hageselskapet og motta 10 nummer av Norsk Hagetidend, landets største hageblad, rett i postkassen.

Rød grus kantet med skifer innvendig og rundstokker utvendig.
Grå knust grus. Prydgressene plantet rett i grusen, gjør overgangen spesiell.
Små flak av grå skifer gir gruseffekt.
Lys, knust marmor.
Lys skjellsand i fin kontrast til buksbom. Kant satt av skrå teglstein.

Overganger

En form for overgang eller kant mellom grønt og grus er nødvendig. Vi vil ikke ha grus utover i plenen eller i bedet, eller gress i grusen. Mellom gress og grus er det smarteste en overgang som ligger nedfelt i plenen. En overgang som stikker opp vil kreve mye bruk av kantklipper, fordi gressklipperen ikke kommer inntil.

Grus med ilagte heller. Kanten mot gresset må holdes vedlike.
Ulikt trevirke er også god avgrensing mot grus.
Beleggnings stein og naturstein er fint i kombinasjon med grus.
Grus og tegl satt i system. En helt annen måte å gjøre det på.


Grusens fortreffeligheter

Sammenlignet med asfalt og belegning er grus lett å legge selv, den har et mykere inntrykk, er relativt lite arbeidskrevende og rimelig i innkjøp. Grus er heller ikke utsatt for frostsprengning slik asfalt kan være. I tillegg lar grusen vann trenge ned i bakken, noe som blir stadig viktigere ettersom vi utsettes for mer og våtere vær. Sammenliknet med bar bakke på sitteplassen, vil grus oppmagasinere varme om kvelden og natten – bra for deg og plantene.

Å tenke på

  • Parkeringsplassen krever stor grusstørrelse for å unngå at dekksporene fylles.
  • Litt årlig luking må påregnes.
  • Etterfylling av grus må påregnes år om annet.
  • Grus kan irritere ved snømåking.
  • Tynne stol- og bordben kan synke nedi.
  • Unngå gjengroing, bruk løvsuger.
Fjerner vi løv, blir det mindre for ugresset å vokse i.

Holder den på plass

Grusmatter er et relativt nytt, og nyttig, når vi skal legge grus. Dette er solide plastmatter med små sekskantede celler der grusen fylles i. Under mattene sitter en duk som hindrer grusen i å forsvinne ned i underlaget. Grus i matter gir et fast dekke som bærer mye bedre enn løs grus. Den blir også liggende der den skal.