Hageinspirasjon for husets inngangsparti

Hageinspirasjon for husets inngangsparti

Ville det ikke vært flott om "wow!" var det var det første besøkende tenkte når de nærmet seg inngangsdøren din? Hagedesignerne hjalp huseier med hageinspirasjon til å freshe opp inngangspartiet.

Tekst og illustrasjoner: Fra Norsk Hagetidend 4/2020
ved Frodig hagedesign

Det var faktisk oppdraget for denne hagen: Glem alt det andre, her var det inngangspartiet som gjaldt. Istedenfor bare å pynte, gikk vi derfor grundigere til verks. Vi vil endre vinkelen man nærmer seg døren på. Dagens trapp går skrått fra porten og direkte mot inngangsdøren. Det er en praktisk løsning, men lite spennende. Vi dirigerte heller trappen mot hagen først, slik at besøkende må snu seg nitti grader to ganger før de når døren.

Les mer om Hageselskapets medlemsfordeler. Velkommen som medlem! 

Opplevelse underveis

På denne måten kan de glede seg over det store plantefeltet som delvis skjuler døren når de først kommer inn porten, snu og få et glimt av det flotte lønnetreet øverst i hagen, for så å snu igjen og ta inn den frodige beplantningen i potter rundt inngangspartiet. Slik blir veien mot døren en opplevelse, istedenfor en grei, målrettet og praktisk måte å komme seg fra A til B på.

Grunntanken er at veien – og hagen – skal åpenbare seg mens man går, ikke få full oversikt allerede fra porten. Vi vil lede blikket mot hagens høydepunkter, og kamuflere det som er mindre spennende å se på.

Kamuflasje

Søppelspannene, som av praktiske grunner står i nærheten av porten, får et gjerde rundt seg. I tillegg til å kamuflere, vil det holde dem tryggere på plass når vinterstormene rusker og river. Skapet med gassflasker under kjøkkenvinduet males i samme farge som veggen og omgis av frodig beplantning i potter.

Et litt trist møte med huset.
En grønn velkomst når søppelspann er satt bak et gjerde, med trær, blomster og planter i potter. Illustrasjon: Frodig hagedesign


Potter med grønt

Gatedøren vender mot nord, så denne delen av hagen er kald og skyggefull. Det tar vi hensyn til når plantene velges ut. Pottene fylles med grønt i ulike toner og teksturer: Den vintergrønne bregnen Dryopteris erythrosora ‘Brilliance’, friskt hakonegress i to varianter (Hakonechloa macra og H. macra ‘Aureola’) og ulike sorter barlind (Taxus baccata) ‘Summergold’ og (T. baccata) ‘Fastigiata’.

Prikken over i-en skal være det nydelige neverkirsebærtreet (Prunus serrula) ’Branklyn’ som delvis skjuler gatedøren når man kommer inn porten. Det har en bark som man ikke kan la være å ta på: Blank, skinnende mahogni – og jo mer man tar på den, jo blankere blir den! Uansett tid på året er dette treet et dekorativt element i hagen.

Å bygge opp hagen, sten for sten, etter en plan er både inspirerende, nyttig og god økonomi. Hageselskapet tilbyr hjelp til hageplanlegging med medlemsrabatt. Frodig hagedesign er en av Hageselskapets samarbeidspartnere, og du møter dem i spalten Hagedesign i Norsk Hagetidend. De er ett av mange firmaer som tilbyr hageplanlegging via Hageselskapet. Her finner du dem alle sammen. Mange tar oppdrag over hele landet.