Hagekulturpris til Eva og Svein Olsen

Hagekulturpris til Eva og Svein Olsen

På en bilfri øy, godt gjemt i enden av en blindvei ligger det en perle av en privathage. Mandag 15. august ble den prisvinnende.

IMG_0485
Fargene i salamanderdammen går mot høst men Fuchsiaen holder fortsatt på det sommerlige.

I et snilt Østfoldklima og godt skjermet fra den salte fjorden fremstår hagen til Eva og Svein Olsen frodig og fargerik i midten av august. Så godt som alt i hagen er sådd fra egenhøstede frø og ekteparet legger stor vekt på økologiske prinsipper. Det av avklipp fra plenen som ikke blir brukt som dekke  under plantene går til de mange hønsene som spankulerer mer eller mindre fritt omkring.

Eiendommen som fram til 1972 var sump og skog, har etter mange og lange hagesesonger blitt en fantastisk hage der nytte og pryd deler på plassen. En slik hage er en heltidsbeskjeftigelse, men alt med måte:

– Vi reiser gjerne på ferie om sommeren vi, men ikke uker i slengen og vi får alltid hjelp av døtrene våre til vanning og stell i hagen, forteller Eva Olsen. Sammen med mannen Svein tar hun imot besøkende i hagen og er et oppkomme av kunnskap og formidlerglede. Overskuddet fra hagebruket selges til fastboende og tilreisende.

Velfortjent pris

Etter en sommer i regn og gråtoner kom sola til Hvaler da Hagekulturprisen skulle deles ut av Hageselskapets styremedlemmer Solveig Beckmann og Ole Johnny Nilsen (sistnevnte er også leder for Hageselskapet Østfold).

I juryens begrunnelse legges det vekt på at ekteparet driver et allsidig hagebruk med vekt på økologi og bærekraft.

“Prisvinnerne fremmer Hageselskapets formål på en fortreffelig måte til nytte og glede for alle” 

Det var noen overraskete men svært takknemlige hageeiere som fikk overrakt bilde og messingplakett.

Makø (1 of 1)Ureist mat og kortreiste kokker

Ingenting går til spille. Bestikk og tallerken går i komposten, maten blir oppspist
Ingenting går til spille. Bestikk og tallerken går i komposten, maten blir oppspist

Gulrøtter, løk, plukksalat, agurker, poteter, ramsløk, tomater, bær…de aller fleste av  råvarene kom fra vinnerhagen og ørreten fra fjorden utenfor da Tore Amarius fra Måkø cafè disket opp med en velsmakende buffet til prisvinnerne og de mange som hadde møtt opp denne dagen.

løk
LØKTØRK. Svein Olsen viser fram en av mange smaksrike løk som du også kan se mer av på TV2 i 2017.
IMG_0514
Hageselskapets Ole Johnny Nilsen får omvisning i Eva Olsens bjørnebærbusker.