Hagekulturpris til Ringebu prestegård

Hagekulturpris til Ringebu prestegård

Bygningsmassen på Ringebu prestegård var fredet, men hagen var forlengst oppløyd og nedvokst . Nå har den fått Hagekulturprisen 2016.

Nærheten til Ringebu Stavkyrkje som nærmeste nabo setter en ekstra spiss på hageopplevelsen.
Ringebu Stavkyrkje setter en ekstra spiss på utsikten.

Da Soknerådet, Historielaget og Ringebu kommune sammen kjøpte prestegården av Opplysningsrådets fond i 2005, var det mye å ta tak i. Det var få fysiske spor og lite skriftlig dokumentasjon om den gamle prestegårdshagen.

To kart fra 1876 ble likevel funnet og dannet grunnlaget for gjenoppbygging av anlegget. Etter 11 sesonger er det i dag umulig å se for seg plogfurer på kryss og tvers mellom husveggene. Hagen er gjenoppstått i all sin prakt og kanskje enda litt til. Det store arealet driftes på dugnad av Hagegruppa.

Med røtter i historien

Målsettingen ved restaureringen har vært historisk forankret gjennom utvalgte pryd- og nyttevekster som gjennom tidene har vært vanlig i bruk i Gudbrandsdalen. Særlig har man fokusert på hardføre, lokale rosesorter gjennom et tett samarbeid med Norsk Roseforening og Norsk genressurssenter (Plantearven).

Det finnes ikke lenger noe hagelag i Ringebu, ikke på grunn av laber hageinteresse men fordi Roseforeningen står så ekstra sterkt her. De har alene samlet og registrert opplysninger om over 60 rosesorter.  Flere av disse finnes nå i Prestegårdshagen.

IMG_0249
Blant mange roser finner du i Prestegårdshagen Agarha (Rosa francofurtana) også kalt “Gausdalsrose” eller “Bestemors rose”. Den setter villig rotskudd og er lett å formere.

 

 

IMG_0187
Dordi Anne Hyldbakk fra Hageselskapet

Tusenvis av dugnadstimer

Hagekulturprisen 2016 går til Stiftelsen Ringebu prestegård og de frivillige i Hagegruppa. I begrunnelsen legges det vekt på at hele hageanlegget rundt bygningene er satt i stand over en tiårsperiode, med områder for frukt og bær, blomsterbed og store plener. Over 100 frivillige har på dugnad bygget opp hageanlegget slik det framstår i dag. I tillegg har beboere fra det lokale asylmottaket bidratt med nødvendig muskekraft og vært aktive med å dyrke nyttevekster i pallekarmer og på friland.

Besøkende tilbys omvisning med informasjon om plantearven og den gamle hagekulturen som fantes rundt prestegårdene.

Prisvinnerne fremmer Hageselskapets formål på en enestående måte med dugnadsarbeid og formidling til glede for alle besøkende.

 

Fredag 12. august lå skyene tungt over Ringebu, men inne i prestegårdens stuer var det høy stemning da Einar Høystad og Halldis Myhre Tvete (fra henholdsvis Stiftelsen Ringebu prestegård og Hagegruppa) fikk overrakt Hagekulturprisen 2016 av Hageselskapets styremedlem Dordi Anne Hyldbakk. Prisen er et trykk av kunstneren Anne Kristin Hagesæter og en messingplakett.
IMG_0203

IMG_0225
FRA HAGESELSKAPET OPPLAND. Høstfloks og Prakthjelm blir tatt godt i mot av prisvinnerne.

Det var Hageselskapet Oppland som nominerte Prestegårdshagen til prisen. Fra en grundig “sniktitt” på hagen i forkant av prisutdelingen kunne opplendingene konstatere at hagen manglet to vekster.

Dermed kunne leder i Hageselskapet Oppland, Margrete Lysaker, overekke en Prakthjelm og en Høstfloks for å komplettere den ellers rikholdige hagen.

IMG_0297
Teppepbedet sees med det samme en entrer hagen og ligger som et lite smykke mot huset. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet
IMG_0321
Roser og grønnsaker side om side. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet
IMG_0368
Tunet på prestegården og hagen generellt er oversiktlig og gir deg nyttig kunnskap fra de mange infoskiltene som er plassert utover. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet
IMG_0373
Tilbud til store og små. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet

 

 

 

IMG_0342
Prestekrage hører med på et sted som dette. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet
IMG_0329
Rikelig med bærbusker og frukttrær. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet
IMG_0262
Humla trosser regnværet. Foto: Jens Fremming Anderssen, Hageselskapet