Hagelag forsøkt svindlet

Nok en gang har vi opplevd at et hagelag er forsøkt svindlet. Framgangsmåten er den samme som sist.

Det rettes en henvendelse på e-post til et styremedlem i hagelaget, ofte kasserer, fra en som gir seg ut for å være hagelagsleder, med beskjed om å overføre noen tusen euro/kroner til et oppgitt kontonummer. Avsenderadressen ser riktig ut ved første øyekast, men det ligger en falsk adresse bak. (For dem som er ekstra datakyndige vil man kunne oppdage den virkelige avsenderadressen.)

Det er dataprogrammer som søker opp adresser til tillitsvalgte og lager falske henvendelser for å svindle til seg penger. Det er nok liten grunn til å følge seg truet. De som utvikler svindelprogrammer er ekte nok, men resten skjer automatisk og ofte fra utlandet. Men, det er ekkelt og man blir opprørt og urolig!

Hageselskapet anbefaler følgende framgangsmåte:

  • Ikke besvar henvendelsen.
  • Ring den som tilsynelatende har gitt beskjed om at penger skal overføres og hør om dette kommer fra vedkommende.
  • Svindelforsøket bør meldes til politiet, les mer her. Men akkurat i disse dager er mange av politiets publikumstjenester stengt på grunn av koronaviruset, så tidspunktet er kanskje ikke ideelt.
  • Hageselskapet sentralt vil også gjerne vite om dette, så flott om dere varsler oss også dersom dere utsettes for svindel eller svindelforsøk.