Høststell i drivhuset

Høststell i drivhuset

Sesongen er på hell, men det er fortsatt mulig å høste i mye godt i veksthuset, før du stenger for i år.

Hold varmen

For å forlenge sesongen i drivhuset kan vi sette inn en såkalt frostvakt – en varmeovn ment til formålet ­– som slår seg på dersom temperaturen synker under en viss temperatur. Både agurk, tomat, chili, paprika og basilikum tar skade ved lave nattetemperaturer. Eksemplevis tar tomater skade ved 12 grader, basilikum dør dersom temperaturen går under 15.

Sykdomsangrep

Særlig på slutten av sesongen agurk utsatt for angrep av skadesoppen meldugg. Soppen ser ut som et dryss av mel, først på blad, deretter angriper den blomstene. Da blir det ikke flere agurker.

Meldugg er en plagsom sykdom som angriper agurkplanter.

Meldugg trives i tørr varme, mens tomat ofte angripes av tørråte, en sopp som trives i varmt og fuktig vær. Vær derfor bevisst når du vanner. Dyrker du agurk, vann alltid hele agurkplanta, også bladene. Tomat vanner du kun på jorda – unngå at bladene blir våte. Forsiktig vanning kan forebygge soppangrep og tomathøsten kan fortsette en stund til.

Har du ikke gjort det allerede, klipp toppen av tomatplantene. Da vil de konsentrere seg om å utvikle de fruktene som allerede er dannet, framfor å bruke energien på danning av nye blomster.

Når alt er over, vask godt i alle kriker og kroker av huset. Der kan små skadegjørere gjemme seg og overvintre til neste år.

 

Automatiske luker er praktisk, men husk å ta inn selve åpneren. Den tåler ikke fros

Tips for å forlenge sesongen:

  • Fjern alle blad etterhvert som de blir stygge.
  • Når plantene er ferdig høstet, grav dem opp og få dem ut.
  • Avslutt gjødslingen, nå er det bare behov for vann.

 

Lufteluker

Når huset er tomt, skalke alle luker og lukk døra. De automatiske åpnerne skrur du ut – de tåler ikke frost og må uansett overvintres inne. Et helt avstengt husk kan på en fin høstdag bli ganske så varmt. Perfekt til å ta uønskede småkryp av dage.

 

Egne tomater smaker best! Blir det for mange, kok en deilig tomatsaus som du fryser ned.