Hva kan vi gjøre for humla?

Hva kan vi gjøre for humla?

Det ropes ut et skremmende varsko om insektdød til verden. Men, det er ting vi hagefolk kan gjøre for å hjelpe humla!

Hageselskapet har lenge vært opptatt av humlas ve og vel, og alle dens andre små kolleger i pollineringsbransjen. Vi trenger disse hjelperne. En tredel av verdens matproduksjon er avhengig av pollinerende insekter. Men, insektene har mange utfordringer; Klimaendring, et ensidig landbruk, matmangel, uvettig bruk av plantevernmidler. Hagefolk kan ikke løse alle disse problemene, men vi gjøre noe ved å sørge for humlemat  i hele sesongen gjennom bevisste, smarte plantevalg. Det er mye lekkert på menyen for hageentusiaster, både med og uten vinger!

Foto: Jorunn Amdal

Om våren tumler sultne humledronninger ut fra sitt vinterleie, på jakt etter mat og et egnet sted å starte en ny humlekoloni. Da trenger de seljeblomstering og tidlige løkplanter. Vi elsker vårtegn som krokus – humla også! Er du rundhåndet med løklegging om høsten blir det mye å glede seg over om våren for folk og humledrott!

Ikke rydd for mye
Mange roser seg av en ryddig hage, men en del rusk og nyttig rot gjør godt for humler, og pinnsvin, som er på jakt etter steder å overvintre om høsten. Et ruskehjørne i hagen kan du altså med all verdens god samvittighet unne deg. Det er fin tilrettelegging for små hagevenner. Du kan også anlegge en humlevennlig blomstereng, det er nyttig og vakkert.

Varsko om insektdød