Hvor smart er det å kjøpe planter på billigsalg i slutten av sesongen?

Det gulnes i bjørkeskogen og prisene faller.


Sesongen går mot slutten og butikkene vil gjerne bli kvitt overskuddslagrene av planter. I alt det grønne lyser det selvlysende gult og orange:
50 %, – alt skal bort.

Om du gjør et plantekupp eller om det du ender opp med noe som er klart for komposten kan være et sjansespill. Her er noen tips for hva du børe tenke over før du fyller bilen med kostbart organisk avfall:

  1. Sjekk røttene. Ta planten forsiktig opp av potten. Jo flere brune røtter dess dårligere framtidsutsikter for planten.
  2. Ikke kjøp ettårige planter på salg i august, disse er stort sett avblomstret og da er løpet kjørt.  Men samtidig: Mange sommerblomster som selges som ettårige her til lands er i virkeligheten flerårige i sydligere strøk. En plante som Pelargonia kan tas inn om høsten og plantes ut igjen til våren.
  3. Sjekk plantene for sykdom eller skade. Dette ser du som misfarging i bladverket eller i barken. Fysisk skade i barken på et frukttre gjør den sårbar for både skadedyr, sykdom, sopp og frost.
  4. Se etter liv. Selv om planten tilsynelatende ser livløs ut kan det være en type som har gått i vintermodus/dvale. Om du forsiktig skraper litt i planten med neglen og finner grønt vev er dette et tegn på liv. Har planten grønne skudd er det alltid et godt tegn.

Busker og trær

Frukttrær er ofte en kostbar investering, derfor er det fristende å kjøpe dem på salg når det drar seg mot høst. Før du gjør det, følg rådene over og husk: Uansett når på året du planter ut trær og busker skal disse få ro til å etablere et skikkelig rotfeste. Eventuelle døde greiner fjernes men frukttrær skal ikke beskjæres før tidligst etter et par sesonger.

Stauder

De fleste staudene er ferdige med blomstringen nå, men disse er flerårige og kommer tilbake neste sesong. Om du finner en frisk og fin plante kan dette være et godt kjøp som du får glede av neste sesong. Husk bare å pleie den godt slik at den får etablert seg i et nytt miljø, enten det er i potte eller på friland. Trivsel gjør den godt rustet til vinteren.