Trær og busker i barnehagen

Trær og busker i barnehagen

Grønne utemiljøer er viktig for barns utvikling. Spesielt viktig er det for barn som vokser opp i bymiljøer. For at alle skal ha glede av det grønne er det viktig at vi gjør gode plantevalg, for eksempel å unngå allergifremkallende eller giftige planter.

Å dyrke frukt og bær sammen med barn er en hyggelig og lærerik aktivitet. Når plantene først er etablert og kommet i bæring, vil de vanligvis gi avling hvert år. Det er spennende å smake rett fra busken eller greina.

Uteområdet er viktig del av barnehagen og barnas lek. Det er også de voksnes arbeidsmiljø. God bruk av busker og trær kan gjøre stor forskjell og har en rekke fordeler. Trær og busker virker lyddempende, begrenser støvplager, tiltrekker dyreliv, gir solskjerming og kan være ypperlige klatretrær. Og ikke minst: Barna kan høste deilig frukt og bær på sitt område.

Trær

Det beste er å ivareta trær som allerede er på området. Det tar tid for trær å vokse seg store. Om det skal gjøres nyplantinger bør vi velge robuste trær med kraftige greiner og sterke greinvinkler. Trær med spisse grenvinkler er svake, brekker lettere og egner seg ikke som klatretær. Det fins mange typer spennende rogn, som både gir mat til fugler og har fine høstfarger. Andre allergivennlige trær som egner seg i barnehagen er asal, lønn, lerk, gran og furu. I tillegg kommer alle frukttrærne, som jo gir en spiselig bonus for barna; kirsebær, plomme, eple og pære. Merk at særlig epletrær ofte omsettes som svært svaktvoksende og vil aldri bli ordentlige trær. Sørg for å bestille epletrær med kraftigvoksende grunnstamme (rot), spesifiser dette ved bestilling.

Busker

Busker kan gi nyttig le, etablerer seg raskere enn trær og kan gi spennende uterom å leke i. Det er mange prydbusker å velge blant, men de tradisjonelle bærbuskene gir plantingen en bonus; gode bær som kan spises og være med i leken.
Rips, solbær, svartsurbær, hageblåbær, bringebær, tornefrie bjørnebær er fine planter til barnehagemiljøet. Også stikkelsbær er godt å spise, men buskene har torner. Rabarbra er en storvokst plante som også passer i barnehagen.

Andre alternativer

For at trær og busker skal kunne tas i inn som elementer i en barnehage, er nok jord og tilstrekkelig plass kritisk viktig. Med dårlig eller lite jord vil plantene mistrives og forankringen til bakken blir dårlig. Et alternativ til trær kan for eksempel være en pergola kledd med planter. En pergola med helt eller delvis helt tak skaper en hyggelig uteplass og gir skygge på solrike dager og le i regnvær. Klatreplanter krever mindre jordsmonn og kan leve og trives i oppbygde kasser i mange år. Aktuelle klatreplanter kan være rødkattebusk, som også danner spiselige frukter, humle eller pipeholurt.

En pergola skaper en lun og hyggelig sitteplass.

 

 

Les mer:    Plant et tre


Les også:

Mange barnehager har liten eller ingen naturlig plass til å plante på. Da kan en plantekasse være et godt alternativ: Slik bygger du en plantekasse
Hvilke sorter av frukt og bær er best å plante i barnehagen? Sjekk tips her