Ingen trivsel uten vann

Ingen trivsel uten vann

Planter trenger vann. Dette er særlig viktig for planter som vokser i potter og kar på balkongen.

Planter som vokser i bakken kan hente vann og næring fra et større jordvolum enn planter som må nøye seg med potter. De er derfor ekstra avhengig av å få tilført vann og næring regelmessig. Vil du gjøre det enkelt for deg kan du blande inn langtidsvirkende gjødsel når du planter eller sår. En annen metode for å huske å gi gjødsel er å bruke svakt gjødselvann hver gang du vanner.

Salat egner seg særlig godt for balkongdyrking. Den trenger lite jord og vokser fort. Uregelmessig vanning kan føre til at salaten blir bitter. Foto: Jorunn Amdal

Men følg anvisningen på flasken og ikke overdoser. Gjødsler du for mye har det lett for å bli mange blad og få blomster. Er blandingen ekstra sterk kan røttene få sviskader.

På varme dager tørker potter fort ut. De som vokser i små potter og de som står i solsteiken er ekstra utsatt. Resultatet er gjerne pjuskete planter som vantrives.

Eieren av et stort hagesenter ble lei av kunder som kom og klaget over at plantene de hadde kjøpt ikke ble så store og blomsterrike som de hadde forestilt seg at de skulle bli, spurte først litt forsiktig om plantene hadde fått så mye vann og næring som de skulle. Da kundene måtte innrømme at de nok hadde slurvet litt med både det ene og det andre  – var svaret:

– Du hadde nok blitt mager og tufs du også hadde du vært uten mat og drikke halve sommeren!

Så vil du ha store, sunne og livskraftige planter, må du passe på med vann og næring.

En god vannkanne er jo den enkleste måten å sørge for vanning på. Men har du mange planter er det både arbeidskrevende og tungt å vanne på denne måten.

Er du så heldig at du har en kran i nærheten, fins det mange ulike automatiske vanningssystemer å velge mellom. Disse kan innstilles slik at de passer akkurat til ditt behov.

Pelargonia er en balkongklassiker. Den liker sol og blomstrer hele sesongen. Men for at den skal utvikle seg godt, trenger den jevnlig vann og næring. Foto: Jorunn Amdal

Har du ikke det, fins det ulike alternativer. Et godt alternativ er å dekke jorda slik at fuktigheten ikke fordamper så lett. Dekorstein og kakaoflis er noen eksempler på dekkemidler du kan bruke. Å plante tett er også med på å minske fordampingen.

Å sette flasker med vann opp/ned i en gjennomvannet potte er et godt, gammelt vanningstriks. For å drøye vannet fins det enkle dyser som kan monteres på flaskene. Og til glede for de som ikke syns slike flasker er så dekorative, er det kommet nye og mer estetiske vannere som fungerer på samme måte.

Å flytte planter inn i skyggen og ikke minst i le for uttørkende vind, vil også redusere vanningsbehovet.

Les mer om å dyrke på balkongen i Hageselskapets bok Hage på balkongen