Lag en avokadoplante

Lag en avokadoplante

Den store steinen i avokado-frukten er et frø og kan sås som andre frø. Avocadoplanten blir en artig, dekorativ stueplante, med store, lansettformede blad.

En ett år gammel plante.

To veier til Rom

For å få frøet til å spire kan du benytte to ulike metoder, i et vannglass eller rett i jord. Velg metoden som passer deg best.

Slik sår du et avokadofrø i vann:

  • Start med å vaske frøet.
  • For å hindre at frøet drukner, stikk tre tannpirkere inn rundt midten av steinen slik at steinen kan «henge» på kanten av et vannglass.
  • Den brede enden skal ned.
  • Maks 1/3 av steinen skal under vann.
  • Bytt vann regelmessig.
  • Når frøet deler seg og roten vises, etter 2–6 uker, plant frøet i blomsterjord.

Alternativt kan frøet sås direkte i fuktig jord, uten veien om vannglasset. Fyll jord i en romslig potte med. Plasser frøet slik at 2/3 kommer under jordoverflaten. Plasser potten varmt, gjerne på et gulv med varmekabler. Straks spiren vises, trenger den lys.

Stell

Etablerte avocadoplanter liker varme og et solrikt vindu. Men unngå for tørr luft, som i nærheten av en panelovn, det vil kunne gi brune, tørre felt på bladene. Trives i næringsrik, løs jord, jevnt fuktig, men ikke våt jord. Tilfør gjødsel med vannet vår og sommer, ikke høst og vinter. Tåler ikke frost.

Avocadoplanten kan få sjenerende, tørre blodflekker.

Utfordringer

I tørr stueluft kan plantene ofte angripes av et lite skadedyr som heter spinnmidd. Angrep ses ved at bladene mister glansen og at du kan skimte et tynt spindelvev. Kan bekjempes ved gjentatte ganger å spyle over- og undersiden av bladene i dusjen.

Brune bladflekker kan forårsakes av flere ting. Ofte gjelder det tørr luft eller næringsmangel som resultat av ujevn vanning. Rotråte forårsaket av overvanning.

Ikke selvberget

Avocadoplanter har prydverdi, men dessverre kan vi ikke regne med å høste frukter fra plantene vi har dyrket hjemme. I naturen kan blomstring tidligst ventes etter fem år. Lysforholdene vi kan tilby er for dårlig og plantene vil vokse seg for store mens vi venter på blomstring. Merk at beskjæring fremmer grønn vekst, i motsetning til blomster og frukter.

Vi kan dessverre ikke regne med å høste selvdyrkede frukter.

Tropisk

Avokadoplanten, botanisk navn Persea americana, er flerstammede, alltidgrønne, tropiske trær opprinnelig fra Mexico, Sentral- og Sør-Amerika, der plantene kan bli 10–30 meter høye.

Fun fact!
Ordet avocado kommer fra aztekerne og betyr testikkel, som naturlig nok referer til fruktens form.