Lag fuglemat selv

Lag fuglemat selv

Mange fugler foretrekker mors hjemmelagde framfor kjøpte meiseboller. Og det er ingen heksekunst å lage sin egen fuglemat.

I utgangspunktet er det mye fra kjøkkenskuffen som kan brukes i fuglemat; lettkokte havregryn, fint og sammalt mel, rosiner og annen tørka frukt (rosiner, dadler, svisker, aprikos) usalta nøtter (peanøtter til fugl, hasselnøtter, mandler, valnøtt) og frø. Solsikkefrø, med eller uten skall er en klassiker, men også sesam- og valmuefrø kan brukes. Fettet som skal holde det hele sammen må også være uten salt.

Slik gjør du

Smelt fettet sakte i en romslig. Bruk lav varme, ellers blir det smult. Bland det tørre i en bolle og slå fettet rolig over. Rør godt, alle ingrediensene skal være gjennomtrukket/dekket av fett.

Ingredienser:

  • 500 g Delfiafett eller Flott matfett
  • 200 g sammalt hvetemel
  • 100 g havregryn
  • 100 g diverse tørka frukt, grovhakket
  • 200 g solsikkefrø, med eller uten skall
  • 200 g diverse hakkede nøtter, grovhakket

Målene er veiledende. En passe røre er ganske tørr. Er fettet for rennende, tilsett litt mer mel.

Serveringsforslag

Fyll fettblandingen for eksempel i en nettingmater, i melkekartong (husk å skjære ut en åpning), i en kopper eller i plastkrus. Åpne beholdere bør henges under tak, ellers sveller korn og nøtter og maten blir bare gris. Er beholderen for dyp tør ikke fuglene å forsyne seg.

Vil du bruke pepperkakeformer må blandingen være ganske fast, ellers renner fettet ut av formene. Tilsett litt ekstra finmel for å lime det hele sammen. Legg formene på et bakepapir i en langpanne. Legg mange runder tråd i hver form for å unngå at fettfigurene  løsner og faller på bakken.

Meisemat i fom som pepperkaker, gir julestemning også ute.

 

Kjøpte meiseboller bør serveres i en lukket beholder eller festes godt. Ellers kan skjærene stikke av med hele greia og plastnettingen havne i naturen.