Lag neslevann

Lag neslevann

Brennesler, et plagsomt ugress i mange hager, kan bli nyttig gjødsel og styrkemiddel for roser og stauder. Det er ikke vanskelig å lage, men obs – det lukter ikke særlig godt.

Gjæret neslevann som gjødsel

Straks varmen kommer om våren dukker brenneslen opp. Bruk i suppe eller lag gjødsel, valget er ditt.
Straks varmen kommer om våren dukker brenneslen opp. Bruk i suppe eller lag gjødsel, valget er ditt.

Nesler, løst i vann, blir et næringsrikt og miljøvennlig gjødselvann til plantene. Nesle er nitrogenrikt og inneholder fosfor, kalium, kalsium, magnesium og svovel som plantene trenger for å vokse og trives.

Slik gjør du:

Høst nesler og legg dem i en stor dunk, bruk hansker når du plukker neslene. Velg helst unge planter, de har høyest næringsinnhold. Unngå stengler med frø.

Forholdet mellom planter og vann skal være ca. 1 kilo nesler til 10 liter vann. Legg et lokk over dunken for å hindre at fugler faller ned i vannet, men det bør ikke være tett, blandingen trenger luft.

Rør om i dunken når du går forbi, da tilfører du oksygen til blandingen. Etter noen dager vil neslevannet begynne å gjære og lukte. For å redusere den vonde lukta kan du røre litt ekstra eller tilsette litt jord i blandingen. Steinmel kan også tilsettes for å hindre litt lukt.

Neslegjødselen er ferdig etter ca. 14 dager. Sil neslene fra. Neslegjødsel skal ikke brukes ufortynnet, men blandes ut i forholdet 1:10, 1 del neslevann til 10 deler vann.

Neslevann som styrkemiddel

Mange roseentusiaster bruker neslevann mot bladlus og for å styrke plantene slik at de lettere kan motstå angrep.

Slik gjør du:

Plukk nesler og legg dem i en dunk. Forholdet er som for gjødsel, 1 kilo nesler til 10 liter vann. Rør om av og til. Etter to-tre dager siles neslene fra. Fyll neslevannet over på en dusjflaske. Ved luseangrep sprøytes roser og stauder et par ganger om dagen med neslevann, samtidig som flest mulig lus knuses med fingrene. Hold på til lusene er borte.

Da neslevann er ferskvare, bør en lage mindre kvanta eller fryse ned neslevann til seinere bruk.