Lever plantene?

Lever plantene?

Etter ekstremtørken i Sør-Norge, er det mange busker og trær som ser døde eller døende ut. Men vis tålmodighet, mange kan være i live.

Planter er ikke dumme. Når vanntilgangen er dårlig har de mange strategier for å klare brasene. Først går blomstene, så tørker bladene inn og faller av, deretter tørker tynne kvister og så tykkere og tykkere greiner inn, dersom tørken vedvarer. Til sist er det rota igjen, før eventuelt også den tørker inn og dør.

Gi tål!

At mange planter i år kastet løvet, som om høsten kom alt for tidlig, er altså en overlevelsesstrategi og betyr ikke at plantene er døde. Det beste er nå å la plantene stå som de er, vent med beskjæringen til neste år. Greiner som er helt tørre kan du fjerne, men sjekk ut om det er liv først.

Død sveitservier?
Frisk og fin sveitsersvier…

Knekk først tuppen av en bladløse kvist eller grein, høres et knekk er den delen dødt. Fortsetter videre innover samme grein, mot stammen.

 

Prøv deg fram

Knekk deg innover. Tørr knekklyd er et sikkert tegn på at du kan klippe. Når veden blir seig, er det liv. En annen metode er å bruke en saks eller kniv og spikke forsiktig i barken.

 

Grønt betyr liv

Kan du se tegn til grønt, rett under barken er det liv selv om alle blader er kastet. Kjennes veden hard og tørt å spikke i, er greina død og kan klippes bort.

Snitt i barken på syrin viser tydelig at her er det liv!