Manglende blomstring

Følgende spørsmål har kommet inn til hagehjelpen:

Summer Snow er kraftigvoksende og stenglene vokser mange meter på én sesong.

I mai i fjor plantet vi en klematis Summer Snow (syn. Clematis ’Paul Farges’). Den vokste fint i fjor og fikk tett med blad, men ingen blomster.  Det samme skjer i år, masse blader, men ingen tegn til blomster.

Klematisen er plantet sammen med forskjellige typer roser som blomstrer fint. Jeg har gjødslet med Hageland Helgjødsel (pelletert naturgjødsel).

Hva skal jeg  gjøre for å få den til å blomstre? Vi har hytte ved sjøen i Østfold.

B.K.


Fageksperten svarer:

Når planter ikke blomstrer handler det ofte om at de rett og slett ikke er gamle nok.

Jeg er ikke i stand til å huske når min Summer Snow begynte å blomstre, men jeg er ganske sikker på at den ikke ga noe særlig blomsterflor de første årene. Så da kan du nok bare smøre deg med litt tålmodighet, det er ikke noe galt med planten din.

Når først blomstringen er i gang, er den overveldende og ekstremt rik.

Mye gjødsel kan også holde planter i gang med vegetativ vekst (grønn vekst) og dermed utsette blomstringen. Når forholdene er gode trenger ikke plantene å sløse energi på å sette blomster. Men jeg vil ikke tro at det er tilfelle her, dette er planter som bruker mye krefter på den enorme veksten sin. Og som sagt, kan det ta tid før de kommer over i den blomstrende (generative) fasen av livet.

Hva er hagehjelpen?

Som medlem av Hageselskapet kan du få svar på alle hagerelaterte spørsmål. Enten du har stor hage, en liten hageflekk, balkong eller kanskje en takterrasse, er ingen spørsmål for små.

Les mer om hagehjelpen her