Ålesund og omegn – Dyrking av grønnsaker v/Gunn Apeland

Ålesund og omegn – Dyrking av grønnsaker v/Gunn Apeland

Først og fremst en hjertelig velkommen til Gunn Marit Apeland. Hun var invitert til fylket vårt av Hageselskapet Møre og Romsdal. Tirsdag holdt hun foredrag i Kristiansund for hagelaga på Nordmøre, onsdag her hos oss i Ålesund med foredrag for hagelaga på Sunnmøre og torsdag reiste hun videre til Molde for å holde foredrag for hagelaga i Romsdalen. Tema er Grønnsaksdyrking i utfordrende klima.

Dette var første gang vi holdt til  i Herd sine klubblokaler, Herdhuset. Vi tenker at her blir det bra og være, lett tilgjengelig for de fleste og etter hvert ganske midt i distriktet Ålesund og omegn. Håper det gikk greit for alle å finne fram. Også for våre gjester som kom hit fra våre nærliggende kommuner.

Først et spørsmål fra Hageselskapet Møre og Romsdal: Kjenner vi til en hage i våre distrikt som vi kan anbefale å bli kåret til «Hageselskapets hagekulturpris» ?  Tenk over saken og kom gjerne tilbake med forslag dersom dere kjenner til noen som kan passe til dette temaet.

Så – Vi har også nye medlemmer i styret vårt og vi har mange nye frivillige til å hjelpe oss med arrangement utover i året. Med nye personer med i styre og stell blir det også gjerne nye ideer og de tar vi imot med takk.

En ny ide som vi vil forsøke å følge opp er at det blir gitt anledning for medlemmene våre å vise bilder fra egne hager. Lage en liten bildeserie på en minnepinne, slik at vi kan vise den frem her i løpet av hagekvelden. Behøver ikke være mer enn et par bilder det. Alltid hyggelig å få se litt fra andre sine hager. Det inspirerer. Etter sommerferien vil Ingunn Møller-Christensen vise litt fra sin hage, og vi kan vel få lov å røpe at dette også er hennes gode ide.

Vi kan også informere om at vi har inngått et samarbeid med Dyreklubben. Vi har sponset de til kjøp av en Jorda Kompost. Derfor kan våre medlemmer få kompostjord til en symbolsk pris. Og kan hente hestegjødsel etter avtale.  Dyreklubben tar også gjerne imot råd og hjelp til å stelle sine blomsterbed rundt på eiendommen sin i Prestegården, dersom noen av dere kan tenke seg å hjelpe de med det.

Men så over til referatet fra kvelden:

Hagemøte 14. februar Antall tilstede: 44

Grønnsaksdyrking i utfordrende klima v/Gunn Marit Apeland

Første møte på Herd klubbhus.

Før presentasjonen til Apeland begynte ønskte Liv velkommen og spurte om det var noen som hadde anbefaling til en hage for kulturpris. Hun oppfordret også medlemmer til å ta med seg bilder fra egen hage for å vise fram i pausene.

Gunn kommer opprinnelig fra Kongsberg og vokste opp på en gård som var mer eller mindre selvforskynt med frukt og grønnsaker hele året. Nå bor hun på Jessheim, der hun prøver ut grønnsaker.

Vi har potensiale til å dyrke mye mer av maten vår selv. Gunn har erfaring fra Island etter å ha arbeidet der i ni år. Hun anbefaler oss å dyrke mat som kan forvelles og lagres. Hvorfor dyrker vi? Tradisjon, kortreist mat, økologisk mat, økonomi, rekreasjon.

Hva vil vi oppnå og hvordan kommer vi dit?
Vi må velge det som passer ut fra klima. Planlegg i god tid. Rett forkultivering, rett utplanting, rett tid i hagen, plantesykdommer, vekstskifte, plantehygiene. Innfør karantene ved alle nykjøp og gaver.

Dyrk det du spiser, og spis det du dyrker. Planlegg slik at du har avling stort sett hele sommeren.

Varme i jorda forlenger sesongen. Pass på jord fra gjenvinningsstasjoner. Kvaliteten kan variere.

Noen tips, resten ligger på pfd-en:
Grønnkål er den mest herdige kålen vi har. Den kan høstes lang ut på høsten, noen ganger til over jul. Knutekål kan vi også så direkte. Rotgrønnsaker liker ikke så mye gjødsel. Derfor bør de plantes året etter gjødselglade vekster. Beter kan fint veksles med andre kålplanter. Direkteså både det og mangold. Det er en grønnsak som godtar mer gjødsel enn rot og beter. Bruk bare sertifiserte settepoteter. Et tips er å sette potet nær sjøkanten. Aslaug er en sukkerert som er herdig og veldig god. Mais kan dyrkes i godt mikroklima. Den er ikke lett å forkultivere for røttene skades lett. Den må såes kvadratisk. Noen sorter har bare én mais på hver plante. Squash trenger mye gjødsel, og en plante pr m
2. «Olga» er en god nakenfrøgresskar. Ampeltomater bør plantes i 25liters potter. Næringskrevende.  Salatagurk smaker litt likt slangeagurk, men er lettere å få til her. Paprika bør ikke ha flere enn to stengler. Annenhver frukt bør høstes når den blir grønn. Bruk bare setteløk fra hvitløk. De som kalles hardneck fungerer best. Jordskokk tas gjerne opp tidlig vår. Den sprer seg lett. Plant den der det ikke er fare for at den sprer seg.

Facebookgrupper: Grønnsaksdyrking i Norge 

Denne gangen hadde vi pause midt i programmet siden Apeland hadde så mye å formidle. I pausa hadde vi en sosial stund med kveldsmat, loddsalg og hyggelig erfaringsutveksling.
Ref. Jannecke

 

 

 

 

Neste hagemøte blir onsdag den 21. mars. Da får vi også en svært så spennende foredragsholder. Det er Knut Auke som kommer fra østlandet med tema Roser. Han har store gartneri i Vollen i Asker kommune og har holdt på i faget i årevis. Vi håper at mange vil komme tilbake hit da.