Ålesund og omegn hagelag – Referat fra Hagemøte 25. oktober

Ålesund og omegn hagelag – Referat fra Hagemøte 25. oktober

Lyssetting i hagen v/André Klevberg - Invit Arkitekter A/S Invit er både et arkitektkontor, en interiørbutikk og en kaffebar.

Klevberg tok oss gjennom utviklinga av lysbruk fra den tida der man tok med seg lykter for å finne fram i mørket fram til i dag der lyssetting er en del av arkitekturen og en tilleggsverdi. Store parker er ofte lyssatt og hageeiere inspireres ofte av dem. For å oppleve lys må vi ha mørke, og det å ha belysning i hagen gir glede hele året.

Trendene forandrer seg stadig, og i dag blir det som kan minne om gamledager moderne. Nostalgi blir et viktig element når vi skal velge hagebelysning. Utelamper har begynt å ligne på innelamper, hagen har blitt en forlengelse av huset med ulike soner slik huset har ulike rom.

For å få vellykket hagebelysning er det viktig å spille på lag med nære omgivelser. Det finnes mye utstyr som bør brukes for å skape en effekt. Ved å ta vekk det som lager skygge forsvinner magien. Vi trenger vegger, og får god effekt av å bruke vegger som «reflektor». Punktbelysning og forskjeller skaper en effekt. Vi kan bruke både direkte, indirekte og skjulte lyskilder, men André anbefalte oss å huske at det enkle ofte er det beste, og at for mye lett blir vulgært.

Arkitekter tenker alltid hage, også når de tegner hus. Målsettingen er å skape en helhet, utenfra og inn og innenfra og ut. Selv om noen ønsker er komplett ferdig hage samtidig med at huset er innflyttingsklart, er hage mer enn dette. André påpekte at noe av sjarmen med å ha hage er å mislykkes og prøve igjen neste år.

Lovverk regulerer lyssetting og som hageeier bør vi ha basiskunnskap og vite hva vi gjør. Elektrikere har ofte ikke tilstrekkelig kunnskap om lyssetting i hagen. Vi bør ha et fordelingssted med tilstrekkelig kapasitet. Lysmateriell og alt tilhørende må kapsles det betyr at det må være godkjent for bruk ute. Det skal merkes med IT44-og ha deksel som klapper igjen. Kabel på trommel bør unngås, for det kan skape brannfarlige situasjoner. Bruk mest mulig faste installasjoner. Du bør ha en plan for investering, emn det er alltid lurt å prøve og legge ut før man graver ned ledninger.

André advarte avslutningsvis mot lysstoffrør og store ledpærer. Hvis de knuses, kan de avgi farlige gasser.

Etter møtet hadde vi som vanlig en sosial stund med kveldsmat, loddsalg og hyggelig erfaringsutveksling.

Ref. Jannecke