Hageselskapet Surnadal

Fugler i vinterhagen

I starten av februar arrangerte hagelaget et hyggelig møte sammen med medlemmer fra Norsk Ornitologisk forenings lokallag for Surnadal, Halsa og Rindal, Ola Ragna Gjøra og Marita Sæter.  Vi fikk se flotte bilder av de fuglene som er mest vanlig på “fuglebrettet”, Ola fortalte om kjennetegn og hvordan de ulike artene oppførte seg, og vi lagde egne meiseboller!

Ola Ragnar og Marita anbefalte å bruke fôringsautomater i stedet for det klassiske fuglebrettet. Dette forhindrer smitte (salmonella). Fôringsplassen må også beskyttes, spesielt mot katter. Plasser fôringsautomaten litt høyt opp, og gjerne ved en hekk eller anna tett vegetasjon, slik at fuglene kan finne ly. Som hagefolk snakka vi også om at busker og trær med frukt og bær er flotte og verdifulle innslag i hagen. Busker som svartsurbær og sargenteple blir godt besøkt både av trost og sidensvans. Og den som har sembrafuru i hagen kan få besøk av nøttekråke!

Lag meisebollene selv, slik får fuglene ferskt fôr. Og mat hele vinteren, gjerne gjennom hele året, det kan komme lange kalde perioder om våren og sommeren også. Solsikkefrø og talg er svært bra mat, men noen arter har så små nebb at de bør få knuste frø og nøtter. Legg også ut frukt og bær. Rødstrupe f.eks vil helst unngå “fuglebrettet”, så knus noen meiseboller, og strø på bakken. Og gulspurven vil ha korn.

Ola Ragnar viste fram sida til Artsdatabanken, der det er mulig å legge inn artsobservasjoner. Her kan alle legge inn observasjoner av fugler mm..

http://www.artsobservasjoner.no/

Meisebollende lagde vi slik: Marita hadde kjøpt inn 3 pk matfett, og mange poser med div. frø, nøtter, havregryn og rosiner. Dette ble ca 25 store meiseboller!

Vi smelta matfett (delfiafett kan også brukes). Vi fukta havregryn i litt vann. Store nøtter, som hasselnøtt, mandler og jordnøtter ble grovknust, og alt dette ble elta sammen i en romslig bolle, sammen med solsikkerfrø (uten skall), linfrø, sesamfrø, rosiner. Hirsefrø og valmuefrø er også bra. Så ble massen pressa godt inn i store pappbeger, sammen med ei løkke hyssing. Marita fortalte at hun også brukte gamle kakebokser til dette.

Her er f.eks ei oppskrift som ligger på NOFs hjemmeside : (stor porsjon!) https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/mat.php

 

  • 2250 g. delfiafett
  • 1000 g. skrelte solsikkefrø
  • 1000 g. havregryn lettkokte
  • 500 g. knuste hasselnøtter
  • 250 g. hakkete mandler

Meld dere gjerne inn i facebookgruppa til ornitologene våre: Den heter “Nofs lokallag Surnadal, Rindal og Halsa”. De savner noen som spør og graver:) Og alle fugleinteresserte er velkomne som medlemmer i NOF!