Ton Hazes engasjerte oss etter årsmøtet

Ton Hazes engasjerte oss etter årsmøtet

Etter årsmøtet 26.10.2017 var det kveldsmat og loddsalg før Ton Hazes fortalte og viste bilder fra Moldegård grønnsakskooperativ og fra eplepresseriet/ ysteriet i «Kosbergkjelleren».

Fonte Verdi betyr Grønn kilde. Hazes er interessert i gammelt håndverk og har laget utstyret til pressing selv. Første året han drev på var det 50 som kom og presset epler, nå er det 300. Det presses ca. 15000 kg. epler i år.  Men epler for 1/2milliard kroner blir ikke brukt her i landet! Har også investert i pasteuriseringsmaskin som tar  180 liter eplesaft. Gode epler til sider er Belle de Boskow? Hadde med både disse eplene og pærer – Giesser Wildeman, som er best som dessertpærer. Hadde også med Eeuwig Moes, en «salat for de fattige i Nederland». En salat som kommer igjen år etter år.

Lager nå ost når han ikke presser epler. Har tenkt å begynne å lage eplesirup: Stråp (stroop).

Startet med eplehage på Moldegård i mars 2015. Det kostet 3000 for en parsell og 300 kr. i året. Det drives økologisk.  Har et drivhus bare for tomater og et stort drivhus til andre ting, bl.a. druer. Det opparbeides parseller fortsatt.