Mørke farger i septemberhagen

Det er september og sensommer i hagen. Planter i mørke, kraftige farger har satt sitt inspirerende preg på hagene i år.

Sensommer, eller høst om du vil – det er uansett mye som skjer i hagen i september. Fremdeles er det mange planter som tar lange skygger, kjølige morgener og mørke kvelder på strak arm, og byr på mye deilig hageinspirasjon.

Hvitkløver med svarte blader er en inspirerende vri på en gammel kjenning. Foto: Tonje Waaktaar Gamst

 

Nordmenns interiørsmak har langsomt beveget seg fra hvitt i retning av de tøffe, sterke fargene. Nølende ga vi slipp på det lyse og luftige, før vi omfavnet mørke baderomsfliser og fondvegger. Møbler og puter i fløyel og velour, i mørk lilla, turkis og blått, har skjøvet oss ut av den myke, hvite bomulls-sofaen.

Og plantemotene holder tritt, innendørs – og i hagen. Mørkt bladverk, og blomster i kraftige farger tar plass blant sommerblomster, stauder, busker og trær.

Hagetidend, landets største hagemagasin med inspirasjon, kunskap og hageglede for norske forhold.

Mørkt bladverk

Vi nyter blomstringen mens den pågår. Sommerblomster kan holde det gående utrolig lenge med samvittighetsfull fjerning av visne blomster, strategisk nedklipping før feriefravær og svakt gjødselvann gjennom sesongen. De fleste stauder har sin begrensede blomstringstid, og den vel verdt å vente på. Men, vakkert bladverk er vakkert hele tiden, enten det beholder fargen eller skifter mot sensommer og høst.

Kornell og blærespirea, kontraster som kler hverandre. Foto Jorunn Amdal

Populære

Mørke lilla blader og blomsterstengler er ikke nytt, men plantemotene svinger og nå er det mørke, kraftige farger som gjelder. Alunrot (Heuchera) er en gammel kjenning – herdige planter på stigende kurs. Noen trives i sol, andre vil ha det mer skyggefullt. De er velegnet i krukker, alene eller i samplanting med andre. Og det er mange nye, lekre sorter som matcher hverandre og er nydelige kontraster til andre planter og typer av bladverk.
Praktfulle praktspragler lever alltid opp til navnet.

Praktspragle (Coleus) i deilig oransje over i burgunder … Foto Tonje Waaktaar Gamst
Og flammende mørk rød. Foto Tonje Waaktaar Gamst

 

Alunrot, storkenebb og høstormedrue får hverandre til å skinne. Foto Jorunn Amdal

Grønnsaker til pryd

Også grønnsaker kan også dyrkes for utseendet alene. Søtpotet har vakre blader, rødbladet grønnkål likeså. Sistnevnte kan du spise etterhvert, om ikke kålsommerfuglenes larver kommer deg i forkjøpet.

Søtpoteten er blitt en populær prydplante, men da kommer det ingen spiselig knoll. Foto Jorunn Amdal
Rødbladet grønnkål, staselig utseende til å spise opp, bokstavelig talt.

Stauder og knoller

Vi vil ha ormedrue! Stauden med de høye høstspir, hvor mørkt, lilla bladverk og hvite blomster setter sprett på september.

Høstormedrue, ikke lett å klemme denne høye stauden inn på ett bilde. Foto Jorunn Amdal
Majestetisk høstormedrue med sine høye spir, mørke blader og små hvite blomster. Foto Pixabay

 

Lilla gjøksyre (Oxalis) med sine nikkende, rosa sukkerspinn-yndige blomster likeså. Om vinteren må den inn, dersom den skal gå på igjen neste vår.
Georginene som har holdt oss på pinebenken gjennom sommeren med knoppsomling, byr nå på hele fargepaletten. Vi falt fullstendig for en ny bekjent med gule blomster og tilnærmet beksvart bladverk.

Vakkert fargespill i bladene på gjøksyren (Oxalis). Foto Tonje Waaktaar Gamst

Fascinerende gjøksyre med mørke blader og florlett lys rosa blomsterprakt. Foto Tonje Waaktaar Gamst

Gule georginer med beksvarte blader. Et nytt, spennende bekjentskap.
Foto Jorunn Amdal

Busker og trær

Mens svarthyll og blærespirea er «høye og mørke» hele sommeren, viser ikke svartsurbær (Aronia) muskler før om høsten, med den villeste, mørkerøde bladprakt du kan drømme om. Og bær til deilig likør. En ekstra frostnatt før høsting gjør bare innholdet i likørglasset søtere.

Japanlønn er treet som har alt. Størrelse som spiller på lag med små hager og den vakreste krone og mørk, rød bladfarge. Et vakkert supplement til stauder og busker i harmonerende, kontrasterende bladfarger.

Svarthyll, en mørk skjønnhet i hagen. Små rosa blomster og svarte bær, som er gode til saft. Foto Pixabay

Velger du svartsurbær (Aronia) får du den rødeste bladprakten i hagen. Foto Pixabay

 

Japanlønn er aldri feil. Foto Tonje Waaktaar Gamst

Kikk over gjerdet

Se hva andre har i hagen i september og planlegg hva du ønsker deg til neste år. Noen planteutsalg har ennå restesalg. Og er det for utplukket, så er det hageplanlegging som gjelder. Rom ble ikke bygget på én dag, og en hage skal jo heller aldri bli ferdig.

Les også: Kartlegg hagen med kamera