PROSJEKT VINTERSÅDD

PROSJEKT VINTERSÅDD

Hageselskapet i Nord-Trøndelag har satt i gang et prøveprosjekt for å se om vi kan utvide vekstsesongen for grønnsaker i vårt område. Det var også et mål å få til mer aktivitet på tvers av bosted og lokallag. Erfaringen deles på sosiale medier.

Styret i Hageselskapet i Nord-Trøndelag bestemte seg for å sette i gang et prosjekt for å se om det var mulig å utvide vekstsesongen ved tidlig vårsåing og sent på høsten for tidlig vokst på neste vår.

Denne utlysninga sendte vi ut til lokallag og la ut på sosiale media:

“LYST TIL Å BLI MED PÅ ET PRØVEPROSJEKT?
Nord-Trøndelag Hageselskap vedtok på sitt møte 12.11.19 at vi inviterer medlemmer og hageinteresserte til et prøveprosjekt med å utvide sesongen for å så og høste spiselige vekster.
Utviding av vekstsesongen har blitt skrevet om i blogger og vist fram på videoer på You-Tube, blant annet av Maria Berg Hestad og Sara Bäckmo.
Vi ønsker å tilby 6 til 10 personer fra ulike deler av området til Nord-Trøndelag Hageselskap 4 ulike frøsorter og noe skriftlig informasjon om «vintersåing». Kravet for å bli med på prosjektet er at man tar bilder og skriver korte tekster som viser hva man gjør og hva resultatet blir, og legger ut på Hageselskapets Facebookside.
Dette er nytt for oss i vår del av fylket, og vi vet ikke om vi vil lykkes med å utvide sesongen for å dyrke spiselige vekster, men det er artig å prøve. Nelson Garden har valgt ut flere kåltyper, blad-løk (som gressløk), rotgrønnsaker og salater, og vi velger ut noen av disse for testing. Noen passer best som tidlig vår sådd og andre som forlenging av høsten.
Har noen i ditt hagelag lyst til å bli med på prøveprosjektet, eller kanskje det er noen som kan være potensielle medlemmer om de finner noe som de synes er interessant?
Send oss ei melding om navn og bosted innen 3. januar, så vil regionstyret ta ei avgjørelse på møtet 7. januar. Frø og inspirasjons-materiale blir sendt ut like etter dette.”

Det var 16 stykker som meldte seg på, og styret vedtok at alle skulle få bli med på prosjektet, Vi kjøpte inn før som i følge Nelson Garden skal passe for vårt område. Noen frøpakker hadde mange hundre frø, sommergulerot hele 7000! Deltakerne fikk 4 ulike typer med mellom 10 og 100 frø alt etter hvor mange som var i pakken.

Vi har ei facebookside “Vintersådd” der du kan følge prosjektet vårt (ta kontakt med Marna Ramsøy om du ikke finner det). Flere deltakere har lagt ut bilder og tekst som viser hva som har skjedd med frøene de mottok.

Her er en rapport fra Håvard som bor i Malm:

Foreløpig rapport fra prosjekt vintersådd!

Snøen bruker å ligge lenge der jeg bor, så jeg valgte å kjøre prosjektet i drivhuset. Et hjørne på ca 1,5 kvadratmeter ble satt av, og tilsatt et tynt topplag grønnsaksjord før jeg sådde.

Den 08. mars sådde jeg spinat, gulrot, allium (gressløklignende), pastinakk, havrerot, pak choi, romanosalat og vårsalat i drivhuset. Det er et drivhus bygd av gamle vinduer, med polykarbonatplater i taket. Utetemperaturen har som dere vet svingt en del rundt null, men mye på den blå siden her hos meg (snø og lite sol). Jeg har ikke målt temperaturen i drivhuset, så det blir mest antakelser. Det har vært plussgrader flere perioder, men lufttemperaturen i drivhuset har vært under null de nettene når det har vært kaldt ute.

Det er MYE snø ute. Jeg har fått måkt frem drivhuset, så nå kommer det en del sol gjennom vinduene også 😊

Den 27. mars så jeg ikke tegn til liv av de nysådde, men den 06. april derimot hadde det skjedd noe…

Spinat:

Havrerot:

Pak Choy:

Romanosalat:

Vårsalat:


Gulrot, pastinakk og allium har jeg ikke sett livstegn fra enda, men de kommer nok.

Når vi snakker om å få tidlige grønnsaker kan jeg nevne at jeg prøvde et annet lite prosjekt sist høst. Jeg sådde i starten av august salat/kål for overvintring i drivhuset. I ettertid ser jeg at de vokste seg alt for store på høsten, med påfølgende frostskader på bladverk, så den kommende høsten skal jeg så de senere. Grønnsakene overvintret i jorda i drivhuset, og i vår er fortsatt to stykker i fremdeles live; Pak Choi og plukksalat. Ellers overvintrer selvsagt gressløk i drivhuset, og kommer tidlig. Likeså hvitløk, som overvintrer hele, jeg deler de opp og flytter de når de har spirt på våren.

Bilder fra 27. mars

Plukksalat

Pak Choi

Grasløk

Bilder fra 6. april

Plukksalat

Hvitløk

Takk til Håvard for rapporten!

Om vi får deltakere, ønsker vi å fortsette prosjektet også til høsten.

Marna Ramsøy

leder Hageselskapet i NT.