Nye ideer for hagelag i virustider

Nye ideer for hagelag i virustider

Virusrestriksjoner har rammet hagelagene hardt, med avlysning av vårens planlagte aktiviteter. Men, hagelagene går nye veier med inspirasjon og oppfinnsomhet!

MODUM HAGELAG:
Digitalt planteloppemarked

Modum hagelag planlegger digitalt planteloppemarked i hele mai måned. 

Plantene annonseres på facebook, betales med Vipps og hentes av kunden.
Plantene posene pakkes ferdig, betales med Vipps og hentes av kunden.
Prektige planter snart på vei til hagefolket.
 • Det blir et arrangement der all informasjon koordineres via facebook. Salg av forhåndsbestilte, ferdigpakkede poser. Betaling med Vipps.
 • Fokus på én plantetype per uke, både for innlevering og utlevering. Primært salg av planter, som ikke kan tas vare på til neste vår. De plantene som tar mest plass og krever mest stell, prioriteres først. Vi kan kanskje følge opp med råd for aktuell plantetype med live-sending og info på facebooksiden. Plantetyper kan for eksempel være: Tomat, chili og paprika, andre grønnsaksplanter, sommerblomster og knoller og løk. Hvis dette går bra og vi har kapasitet til overs, kan vi eventuelt selge stauder på samme måte i juni.
 • Flere datoer, både for mottak og utlevering av planter, for å unngå å måtte ta vare på mange planter i lengre tid. Fint hvis vi kan benytte Union og/eller Saga til dette. Viktig å organisere dette slik at det ikke blir for mange som henter eller leverer samtidig. Det beste er kanskje å ha en eller to faste dager.
 • Potting og pakking kan gjøres i mindre grupper, i flere omganger.
 • Forespørsel til medlemmer om overskuddsplanter. Bør legges ut på facebook før 1. mai, plan med datoer for innlevering bør være klar innen 4. mai. Viktig med med klare føringer for hvordan plantene skal merkes. Vi må bestemme om vi skal potte om, eller om vi ønsker hjelp fra medlemmer til dette.
 • Meningsmåling i gruppen til Modum hagelag på facebook, for å avklare hvilke planter folk ønsker å kjøpe. Liten vits i å legge mye jobb i planter som ingen vil ha. Gruppen bør kanskje åpnes for alle hageinteresserte?
 • Når vi vet litt om hva vi har å selge, og hva det ser ut til å være størst interesse for, kan vi legge ut info for å ta imot forhåndsbestillinger. For å gjøre det så enkelt som mulig, kan plantene sorteres i pakker med fast innhold, så som: Tomater for friland, tomater for drivhus, prikletuer med grønnsaker, prikletuer med sommerblomster, knoller og sommerløk.
 • Prikling, potting og pakking kan gjøres i mindre grupper i flere omganger. Papirposer er bestilt fra Hageselskapet. Vi vil trenge større poser for å kunne pakke georginerøtter.

Hege Bendiksby
Leder i Modum hagelag

 

ÅSANE HAGELAG:
Flettet pil og filmet

Hagelaget har vært aktive med digital kursformidling via sosiale medier og blogg.

Da kurset i pilfletting måtte avlyses, tok styret grep. En flettet mens en annen filmet. Foto Åsane hagelag
 • Hagelagsmøtet ble avlyst. Vi har gitt foredragsholder tilgang til facebook-siden vår, slik at han kan legge ut et par bilder og litt tekst.
 • Lotteri på møtene ser ut til å være populært. Vi har tatt det via nettet i stedet for. Benyttet facebook, blogg og e-post til aktuelle og de betaler med vipps. Gevinstene må hentes hos giver.
 • Da rosenes dag med blant annet demonstrasjon av beskjæring av roser ble avlyst, benyttet vi bloggen. Vi tok bilder før og etter beskjæring og fikk roseeksperten til å kommentere.
 • Da demonstrasjon av fletting av lite piltre ble avlyst, flettet et styremedlem i stedet. Det bel filmet, med kommentarer og instruksjoner og lagt på facebook. Siden dette var vår debut med videosnutter, kunne resultatet vært bedre, men vi fikk likevel positiv respons.
 • Snegleaksjon med salg av nemaslug og mask skal avvikles som planlagt. Folk tar med egne bøtter. Kraftig rabatt til medlemmer, så vi håper på litt verving også. Dette bør vi klare med 2 meters avstand.
 • Saft av hyllebærblomst blir omgjort til et nettkurs i stedet for faktisk oppmøte.

For mer info se facebook-siden til Åsane hagelag og bloggen vår.

Hege Schei
Leder i Åsane hagelag

 

GJØVIK HAGELAG:
Fuksia på facebook

Gjøvik hagelag ville skape positive aktiviteter, og hva er mer positivt enn å følge små planter som vokser og lever?

Fuksia på facebook. Et annerledes kurs som skapte engasjement og begeistring. Foto Jorunn Amdal

 

Vårt hagelag kan være til inspirasjon og glede for alle og vi har laget digital studiering; Hvordan lykkes med fuschia. Dette skal være en uhøytidelig og morsom aktivitet som foregår digitalt. Hver enkelt skal ved selvstudie gjette navn på sine planter, legge ut bilder som igjen diskuteres av medlemmene i messenger-gruppen. Alle får flere stiklinger, hvorav en skal stammes opp.

Følgende kunngjøring ble gitt på vår Facebook side:
I disse koronatider ønsker Gjøvik hagelag å fokusere på håp og å se framover. Vi inviterer derfor til en annerledes studiering om dyrking av fuksia. Hagelaget kjøper inn noen fuksia-stiklinger som hver enkelt av deltakerne får. Det blir ikke oppgitt navn på stiklingene.

Finne navn
I løpet av sommeren skal hver enkelt forsøke å finne navnet på sine planter, studieringen vil foregå digitalt og starter i månedsskiftet april/mai. Alle deltakere må legge ut bilder å informere om sine planter på hagelagets facebook-side. I tillegg oppretter vi en messenger-gruppe for deltakerne, der vi kan dele informasjon og ha intern diskusjon. Studieringen er åpen for alle.

Dette er kanskje noe som også andre hagelag kan gjøre, det skapte stort engasjement i vår region.

Inger Sigstadstø
Leder i Gjøvik hagelag

 

HAGESELSKAPET TJØME:
Planter levert på døra

Da hagemarkedet måtte avlyses, sendte hagelaget tilbud på e-post og leverte på døra.

Når medlemmene ikke kunne komme til et plantemarked, kom hagelaget på døra i stedet, bl.a. med 200 tomatplanter! Illustrasjonsfoto Jens Fremming Anderssen

 

Hageselskapet Tjøme arrangerer stort sett hvert år hagemarked hvor medlemmer og andre får kjøpt flotte planter. Det er både planter som laget har dyrket, eller planter som kommer fra medlemmenes hager. Markedet er alltid svært populært og for eksempel gamle, flotte stauder blir spredd i flere hager noe som er viktig for å bevare disse plantene.

I år ble det ikke mulig å ha et slikt marked, men vi fant en annen mulighet. Vi samlet inn planter som vanlig og delte opp store planter i mindre enheter. Samtidig hadde vi også 200 av 10 forskjellige tomatplanter som også var beregnet for markedet.

Melding ble sendt ut til alle vi i laget hadde e-postadresse på, med bilder av alle plantene, Medlemmene kunne bestille hva de ville, vi pakker i papirbæreposer og leverer “på døra”. Oppgjør skjer med VIPPS eller nettbank. Blir mye jobb, men Tjøme er jo ikke så stor så dette går greit.

Helt tydelig på respons at dette setter medlemmene utrolig pris på, og en hyggelig ting å gjøre i disse tider. For laget blir det omtrent å “bytte penger”, men det er en veldig hyggelig ting å gjøre akkurat nå.

Tellef Lund
Leder i Hageselskapet Tjøme