Nytt Hagetidend på vei!

Spiselig sansehage, koikarper, bonderomantikk i byen, stemningsfullt uterom, portrett av iris – dette er bare noe av innholdet i augustutgaven av Hagetidend som sendes ut til alle våre medlemmer i disse dager.

August er gjerne varm, men kveldene blir mørke. Da passer det utmerket å trekke inn i hagerommet Vintage & Rust, tenne lykter og lys nyte at kvelden klær seg opp til fest i stilig, mørk august, som forfatteren Kjartan Fløgstad så fint formulerer det.

Vintage & Rust. Foto: Lars Lindberg

Som vanlig har vi flere møter med gode hagefolk. Du møter Harriet som har laget sin lille rekkehushage i Kristiansand om til en jungel med blomster, vindruer, roser og epletrær. Og som har mistet oversikten over hvor mange fuksiaplanter hun har; 300 – 400 hundre antar hun.

Gro bor i Haugesund, der hun er leder for hagelaget og entusiastisk dyrker av spiselige vekster. Mange av vekstene vokser i kjøkkenhagen, men noen, som den nøye utvalgte løvetannen, har fått plass i staudebedene, under hekken og i blomstrende potter.

Blomster har preget Svein Eriks liv, både yrkesmessig og privat. Nå er han pensjonist og kan bruke mye tid på hagen sin på Furuset i Oslo. Her har han og kona bygget opp et idyllisk tun med fargerike blomsterbed. Og i fjor fikk han pris av Oslo kommune for hagen sin.

Fargerikt på Furuset hos Svein Erik. Foto: Jorunn Amdal

På Jessheim har Terje og Lani gravd ut mesteparten av hagen sin for å få plass til en 40 000 liters dam med koikarper. Nå har de også bygget en utestue helt i damkanten slik at de kan sitte tørt og følge med på fiskene i vannet.

Planteportrettet er av iris, oppkalt etter regnbuens gudinne. De fins en iris for de fleste steder, bare det ikke er for vått for de tørketålende og for tørt for de som liker å stå vått. I tillegg til hageiris og sverd- og sibirirs, fins det vårblomstrende iris, som er blant de aller, aller første om våren.

Av mer praktisk stoff viser Hagepikene hvordan du kan snekre et solid og godt hagebord, Yvette lærer deg å lage gelé og så har vi en grundig artikkel om hva du skal gjøre for å sikre at du får en fin og langvarig løkblomstring til våren. Mer praktisk stoff finner du i spaltene Spataket, Hagehjelpen – vi svarer, og Hagehjelpen – vi planlegger.

Kommer i salg 3. august