Planteklart?

Planteklart?

Spørsmål til hageeksperten: Jeg driver fram en del planter i kjelleren med ekstra lys. Nå er både gladioler, Crocosmia (syn. Montbretia) og ikke minst mange georginer, blitt store. Jeg bor på Nøtterøy og lurer på om jeg kan plante ut disse før 17. mai.

Fageksperten svarer:

– Dette er et veldig vanskelig spørsmål å svare på. Temperaturen, særlig om våren, kan svinge mye fra dag til dag. I tillegg kan det være store lokale forskjeller, også med hensyn til hvordan din hage ligger i terrenget. Det vi vet er at temperaturen nesten alltid synker når det er klarvær om natten, så vær særlig obs etter en finværsdag.

Følg med på gradestokken og sørg for å herde plantene (gradvis tilvenning til utelivet) godt, gjerne over en periode på minst én, gjerne to uker, før du planter ut.

Georginene er særlig utsatt for frost. Om du skulle velge å sette dem ut før nasjonaldagen, er det viktig at du følger med og enten dekker til plantene eller flytter dem inn dersom det er risiko for nattefrost. Det er kjedelig å vente med å sette ut flotte planter som er klare, men enda verre om de får en frostskade og blir satt tilbake eller i verste fall dør.

Les mer om HAGEHJELPEN som medlemsfordel