Plantelys (vekstlys)

Dyrking i vinduskarm med dagslys blir ensidig og kan bli for sterkt. Plantene strekker seg mot lyset og kan bli lange og hengslete. De må ha en såpass robust fysikk at de ikke brekker om du nyser på dem i pollensesongen. Kunstig lys er forutsigbart og du får bedre kontroll på veksten.

Forkultivering av planter innendørs strider mot naturen. De vekstene du jobber med nå  har egentlig ingenting i det kalde nord å gjøre i det hele tatt. Chili, paprika, tomater….de hører jo til i Syden ! Derfor må du trikse med både lys og temperatur.

Naturlig lys

Hvis du setter småplantene i vinduskarmen og lar det naturlige sollyset gjøre jobben bør du følge litt ekstra nøy med. Vær flink til å rotere på pottene når du ser at plantene strekker seg mot lyset. Planter er raskere enn du tror, så ofte må du dreie på pottene flere ganger om dagen. Du bør også sette opp en reflektor på bak plantene slik at lyset kommer inn fra begge sider.

 

Kunstig lys

Det at plantene skal få tilstrekkelig med lys betyr både nok timer i døgnet og at intensiteten på lyset er sterk nok.

Lyset må fordeles på plantene. Det beste er derfor å bruke lysstoffarmatur med 2 eller 3 lysrør. Armatur med 3 lysstoffrør på 65 W med hvitt lys gir best resultat.

  •  2 rør på 40 W belyser en benkeflate på 120 x 50 cm.
  • 2 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150 x 50 cm.
  • 3 rør på 65 W belyser en benkeflate på 150×70 cm

Husk at det er viktig at reflektoren er ren. En kan bruke vanlige lysstoffrør og det er ikke nødvendig med spesialpærer. Avstanden fra plantene til lyskilden varierer selvsagt med lysstyrken. Armaturen henges opp med kjetting slik at en eventuelt kan regulere avstanden.

  • På kontorene til Hageselskapet var det tomme postkasser og binders som ble løsningen for oppheng av vekstlys. Chilli og paprika trives på jobb.
    På kontorene til Hageselskapet var det tomme postkasser og binders som ble løsningen for oppheng av vekstlys.
.