Plantene går i stokk

Plantene går i stokk

For kaldt, for varmt, for mye regn,  for lite regn, - alt dette kan stresse plantene dine. I kjøkkenhagen kan du merke dette ved at noen av plantene dine har gått i stokk. Den har utviklet blomsterstengel før grønnsaken du ville dyrke fram er høste- og knaskeklar.

De fleste av grønnsakene vi dyrker er toårige, f.eks kål, kålrot, gulrot, rødbete. Disse vokser vegetativt den første sesongen, – de danner et kraftig lagringsorgan og det er dette som er den spiselige grønnsaken som jo er målet.

Om vi ikke høster grønnsaken før vinteren vil den neste sesong utvikle en frøstand. Stilkene vil strekke seg, planten blir treete, forandrer smak og blir lite matnyttig. Om vi derimot dyrker innomhus, i et varmt veksthus vil plantene ikke blomstre og vokse vegetativt i flere år.

Hva skjer?

Enkelt sagt går planten i stokk i krisetider for å sikre videre avkom. Dette kan skje etter en kuldeperiode når den tror at det er vinteren som setter inn, men det kan også skje om den har det for varmt eller som et resultat av tørke.  Alle disse faktorene kan forårsake en stopp i veksten som gjør at planten går over i et generativt stadium.

Hva kan vi gjøre for å forhindre stokkløping?

Når planten først har gått i stokk er løpet kjørt. Men noen planter har lettere for å gå i stokk enn andre, som f.eks spinat. Løk kan lett løpe i stokk om våren. Derfor er det viktig å velge grønnsaker ut fra hvilken klimasone du skal dyrke i.

Teknisk sett går også sukkertene i stokk.

Det finnes også noen mer eller mindre avanserte triks, som for eksempel å utsette frøplantene for ekstra varme den siste tiden før utplanting om våren. Dette gjøres hos blant annet selleri og kinakål. Det viser seg nemlig at plantene har evnen til å bygge opp et varmeminne som motvirker kuldeimpulser senere i vekstperioden.

Samme fenomen, men bra

Det at planter løper i stokk er en naturlig og nødvendig del av plantens livsløp. Likefullt er det en klar ulempe for den som skal dyrke fram maten som blir uspiselig.

Men det er på langt nær alle grønnsaker som blir ødelagt av dette. For noen er det en forutsetning for matnyttig grøde at planten setter frøstand. Vel og merke sier vi ikke at disse går i stokk, noe som for oss er negativt, men teknisk sett er det det samme som skjer.

Ta sukkerterter, her er det jo faktisk frøene som er det spiselige produktet. Det samme gjelder tomat og aubergine.