Planter i potter trenger gjødsel

Planter i potter trenger gjødsel

Litt hageinspirasjon til pottehagen. Husk at planter i potter har lite jord å hente næring fra. Regelmessig gjødsling gjennom sesongen er viktig.

Bladliljer (Hosta) passer godt i rustikke potter. Foto Jorunn Amdal

For å få plantene dine til å trives er det viktig at de får nok næring, vann og plass til røttene. Det er derfor viktig å velge store potter. Dyrker du på en balkong, er det også greit at pottene er så store og tunge at de ikke velter i vinden. Mange potter har en smart utforming som gir mye plass til jord, men tar opp liten gulvplass på balkongen.

Trenger næring

I store potter er det plass til mer jord, noe som gjør at plantenes røtter kan strekke seg ut og hente næring i et større område enn i en potte med lite jord. Men uansett stor eller liten potte, planter som vokser i potter må få tilført næring for å trives over lengre tid.

Nye potter, gamle potter. Samme stil, eller godt blandet. Du bestemmer!  Foto: Tonje Waaktaar Gamst
For å få frodige planter, trenger de næring. Her en sprek og ivrig oregano. Foto: Tonje Waaktaar Gamst
Det fins en bladlilje (Hosta) for alle stiler og smaker. Foto: Tonje Waaktaar Gamst

Det er mange måter å tilføre næringen på. Mange sverger til svakt gjødselvann ved hver vanning gjennom sesongen, men andre ordner saken ved å blande inn langtidsvirkende gjødsel i jorda når de planter.

Tilsett flytende gjødsel i vanningsvannet.
Langtidsvirkende gjødselkuler blandes inn i jorda.

Det fins en rekke gjødselprodukter i handelen; flytende, pelletert, organisk og kunstgjødsel, også kalt mineralgjødsel. Hva du velger er opp til deg, det viktige er at du gjødsler regelmessig og at du leser på pakken/posen/flasken og ikke overdoserer. Plantene kan ikke nyttiggjøre seg overskuddet og sender overskuddgjødsel ut med vannet. Altfor kraftig dose kan være skadelig for plantene.

Du kan også lage ditt eget gjødselvann av brennesler. Slik gjør du

Advarsel: Det lukter ikke godt!

En velvillig villvin skjermer balkongen mot vind og innsyn. En smal og høy plantekasse tar liten plass, men rommer mye jord. Foto: Nikoline Helmli Gamst