Plukk egne balkongbær

Plukk egne balkongbær

Ingen bær smaker bedre enn de du plukker solvarme rett fra busken. Og har du potter og jord, og et sted å sette dem, kan du dyrke dine egne bærbusker.

Avlingen blir nok ikke like stor som på de buskene som står med røttene sine langt ned i jorda, men bærene smaker minst like godt. Og så er det jo koselig å kunne gå ut på balkongen og raspe med seg en klase rips, noen jordbær eller et par søte og gode hageblåbær.

For å få bærplanter og bærbusker til å trives i potter, gjelder det samme som for alle andre planter. De trenger store og gode potter, god drenering, slik at overflødig vann renne ut, god jord og godt stell. Det betyr at de må passes med vann og næring. Vanning er særlig viktig når plantene blomstrer og når de begynner å sette kart.

Jordbær

Månedsjordbær, søte og gode. Foto: Jorunn Amdal

Begynn med statskontrollerte planter fra hagesenteret. Da unngår du å få syke planter, noe som kan skje dersom du begynner med tilfeldige avleggere. Når dine egne planter får utløpere, kan du bruke dem til å lage flere planter.
Plant jordbærplantene i god jord, gjerne tilsatt husdyrgjødsel. Jordbær krever ikke så mye næring etter at de er etablert, men da de vokser i en beholder med begrenset mengde jord, trenger de å få tilført næring, helst regelmessig og litt av gangen.

Månedsjordbær

Månedsjordbær er lette å få til. De kan sås fra frø, eller du kan kjøpe planter. Bærene er søte og gode, og planten lager nye hele sommeren. Månedsjordbær kan gjerne plantes mellom de andre plantene på balkongen.
Både vanlige jordbær og månedsjordbær kommer igjen år etter år, men etter noen år er det lurt å bytte ut jordbærplantene med nye for å sikre god avling og friske planter.

Blåbær

Blåbær vokser godt i potte – og er elsket av alle, også fuglene!

Busker med store, smakfulle hageblåbær kan trives på balkongen. Gi dem en lun og god vokseplass og sur jord. Blåbær liker jord med pH-verdi 4,5–5. Sur jord får du blant annet ved å blande barnåler, helst grannåler da de omdannes raskere, i jord fra sekk, eller kjøpe jord beregnet på surjordsplanter som rododendron.
For å få mange bær er det lurt å kjøpe to ulike sorter, slik at de kan pollinere hverandre.
I tillegg til å gi søte og gode bær, får hageblåbær fine høstfarger, og er på den måten også en dekorativ busk på balkongen.

OBS Fuglene elsker blåbær!

Rips

Ingen sommer uten rips. Rørte med eggedosis eller vaniljesaus, på kaker og til gelé. En ripsbusk plantet i en stor potte gir nok bær til at alle disse ønskene blir oppfylt. Men for å klare å bære så mye, trenger den nok jord, vann og næring. Det er ekstra viktig at den får nok vann når den danner kart, ellers kan karten falle av.

Lekre, lakkrøde rips til å putte rett i munnen.

For å holde busken ung, skjærer du bort gamle greiner helt nede ved bakken. Da gir du plass til unge greiner som bærer bedre. Ikke kutt i toppen av greinene. Da skjærer du bort mye av avlingen.
Rips kan også spaljeres på vegg. Velg ut to skudd og kutt ned alle andre. Led skuddene opp langs en vegg som vist på tegningen.

Bringebær

Vanlige bringebær er ikke så egnet for dyrking i potte. Men nå har foredlere fått fram en ny og kompakt sort,  ’Ruby Beauty’, som ikke blir mer enn en meter høy. Den er uten torner og skal gi 1,5 kilo frukt per plante.
Da planten fortsatt er helt ny og lite utprøvd her i landet, vet vi ennå ikke hvor herdig den er.

 

Andre bærslag du kan prøve:

Stikkelsbær

Solbær

Tindved

Overvintring: Bær er vanligvis tøffe planter som tåler å overvintre uten noen spesielle forholdsregler. Mine egne bærbusker har stått gjennomfrosset og nedsnødd i potter flere vintrer uten å ta skade.