Roser på balkongen

Roser på balkongen

Elsker du roser, men har ikke hage? Fortvil ikke, det er absolutt mulig å nyte roser på balkongen

For å lykkes med roser på balkongen trengs det litt innsats. Første bud er å tilby store nok potter, god jord og drenering. Deretter er det viktig å velge sorter som tåler å vokse i potter, i motsetning til roser som trives best ute i bed.

Søte potteroser passer fint på balkongen. Foto: Floradania

Du bør velge sorter som ikke blir for store. En potte, selv om den er stor, har mindre plass til røtter, jord, vann og næring enn et bed har. Rosen bør også ha lang blomstringstid. Med begrenset plass er det kjedelig om planten står uten blomster det meste av sesongen.

Små og søte
De såkalte potterosene egner seg ypperlig for dyrking på balkongen. Gir du dem en større potte og ny, god jord, vil de vokse blomstre langt utover sommeren. Planter du flere sammen i en større potte, får du et flott blikkfang på balkongen din. Potteroser kommer i mange farger, så du kan velge en ensfarget sammenplanting, eller hvorfor ikke sette sammen to rosefarger eller hvitt og rosa?

Solelskere
Roser liker sol. For å få mange blomster bør de plasseres på en solrik og lys plass. Knip av alle visne blomster, da vil du få flere blomster og blomstringen vil vare lenger. Husk på å gi planten næring, gjerne gjødselvann en gang i uka, slik at den får krefter til å danne flere knopper. Vann trenger den når den er tørr, minst annenhver dag dersom sola steiker på balkongen din. Når alle blomstene er avblomstret, kan du klippe ned hele planten. Da kan den komme igjen med nye greiner og knopper.
Dekker du jorda, fordamper vannet saktere og planten holder seg fuktig lenger. Du kan dekke med ulike materialer. Grov grus, dekorstein og furukongler er bare noen alternativer.

Potter i ulike størrelser, men laget i samme materiale, gir et ensartet og harmonisk inntrykk. Her er pottene fylt med roser, stauder og når en ser nøyere etter, matplanter som gressløk og krydderurter. Foto: Jorunn Amdal

Overvintre
Noen roser klarer å overvintre i potter, særlig i de mildere delene av landet. Vil du prøve, er det viktig at potten er stor nok og at det ikke blir stående mye vann som fryser i potten. Det er svært viktig å sørge for at overflødig vann renner ut, roser liker ikke å stå med ”føttene i vann”, verken om sommeren eller vinteren.
Det beste er å sette potten under tak eller dekke den med noe for å hindre at den blir fylt av regnvann. Våt jord som fryser utvider seg. Det kan føre til at pottene sprekker. Så har du en potte du er redd for, tøm den, vask den og sett den bort til neste vår.