Så frø

I vårt klima er mange planter avhengig av forkultivering innendørs før det er varmt nok i været til å settes ut. Allerede fra januar av kan du legge grunnlaget for en frodig hage av egensådde sommerblomster og grønnsaker. Her har vi laget en kort innføring på veien...

Fyll såjord i potter

Plastpotter holder bedre på fuktigheten enn leirpotter. Du bør alltid bruke innkjøpt jord, gjerne iblandet litt sand, eventuelt kjøpe ferdig såjord. Jorden du kjøper i poser skal være fri for sykdommer og ugressfrø.Klapp jorden forsiktig til,slik at den blir plan. Du kan gjerne bruke en liten plankebit eller lignende for å gjøre jorden helt flat. Det hindrer at frøene samler seg i eventuelle ujevnheter eller groper, og at alle frøene spirer på samme sted.

Vann jorda forsiktig før du sår, slik at frøene ikke skylles vekk.

Så frøene jevnt med god avstand

Les bak på frøpakken. Dekk frøene med jord(noen frø skal ikke dekkes med jord, de såkalte lysspirende frøene, dette står på de enkelte frøpakkene). Sett pottene med frø på et varmt sted, ca. 20–25 grader inntil de spirer.

Ventetid… men følg med

Så snart frøene har spirt må de ha mer lys. Starter du tidlig på året må småplantene ha tilleggslys i form av lysstoffrør eller plantelys. Først i april er lyset ute så sterkt at plantene får god vekst. For svakt lys vil resultere i lange, bleke og strantne planter.

DSC_0188Prikletid

Når frøplantene har fått ett til to par varige blader kan de prikles, de flyttes over i større potter med mer jord.  De aller første bladene kalles frøblader og ser vanligvis annerledes ut enn de varige bladene. Har du sådd med veldig god avstand kan du vente lenger med å prikle.

Prikling består i å forsiktig ta opp de små frøplantene og plante dem om i egen potte med ny jord. Vær forsiktig når du planter om. Bruk en gaffel eller priklepinne for å ”løfte” plantene ut av jorda med minst mulig skade på rotsystemet.

Hold frøplantene i bladene, ikke i stilken som kan være skjør, og skades slik at planten kan dø.

Bruk ny, næringsrik jord til omplantingen, og vann godt slik at røttene får god kontakt med jorda.

 

Lys

Sett plantene lyst, men unngå direkte sol den første tiden til røttene har begynt å ta opp vann igjen.

Les mer om vekstlys her

Siden potter du om plantene når de trenger mer plass. Dette ser du ved at røttene begynner å vokse i ring i bunn av potten. Dette kan enkelt sjekkes ved å se etter røtter i dreneringshullene under eller forsiktig tippe ut planten av  potten og sjekke røttene.