Så innendørs

I Norge er den lyse og varme årstiden kort, rett og slett for kort for mange av de vanlige blomstene og grønnsakene vi vil dyrke. For å utvide sesongen kan vi starte sesongen innendørs.

Når vi sår inne for å lage lengre sesong kaller vi det forkultivering. Grunnen til at vi forkultiverer er rett og slett fordi sesongen her er for kort – sår vi ute vil ikke blomstene rekke å blomstre og grønnsakene blir ikke høsteklare. Desto lengre tid en plante må ha fra sådd til blomstring eller høsting, desto tidligere må vi så.

Du trenger: jord, potter, frø, vann og vekstlys (om du starter tidlig).

Så tynt. Husk å merke.

Slik sår du:

 1. Fyll såjord i potter. Små potter trenger mindre jord. Du bør bruke innkjøpt jord, gjerne iblandet litt sand, eventuelt kan du kjøpe ferdig såjord. Jorden du kjøper i poser er fri for sykdommer og ugressfrø.
 2. Bank pottene forsiktig og klapp jorden til, slik at den blir plan. Det hindrer at frøene samler seg i eventuelle ujevnheter eller groper, og dermed at frøene spirer på samme sted.
 3. Vann jorda før du sår, slik at frøene ikke blir skylt vekk etterpå. Vann til det drypper litt ut av bunnen av potta.
 4. Så frøene så jevnt som mulig med litt avstand. Så litt flere frø enn du trenger planter. Husk at hvert frø blir én plante!
 5. Dekk frøene med jord (noen frø skal ikke dekkes med jord, de såkalte lysspirende frøene, dette står på pakken). Vi sår like dypt som diameteren på frøet. Små frå skal bare dekkes med et helt tynt lag.
 6. Sett frøpottene i et minidrivhus eller liknende. Eller dekk sett potten i en tett brødpose. Ved hjelp av plast og tette lokk holdes lufta fuktig og vanning er unødvendig fram til plantene har spirt.
 7. Sett pottene med frø på et varmt sted, ca. 20–25 grader inntil de spirer. Gjerne på et gulv med varmekabler.
 8. Så snart frøene har spirt må de ha lys. Starter du tidlig må småplantene ha tilleggslys i form av lysstoffrør eller plantelys. Først i slutten av mars/begynnelsen av april er lyset  godt nok at plantene får god vekst. For lite og dårlig lys gir lange og strantne planter.
 9. Etter spiring, dyrk videre på 16–18 grader. For høy temperatur, særlig i kombinasjon med lite lys, gir lange og slengete planter.
 10. Når frøplantene har fått ett til to par varige blader kan de prikles om. (Varige blad er de som kommer etter frøblandene). Det vil si at hver enkelt frøplante plates over i egne potter. Har du sådd med god avstand eller få frø i hver potte kan du vente litt lenger med å prikle.

Prikling består i å forsiktig ta opp de små frøplantene og plante dem om i egen potte med ny jord. Vær forsiktig når du planter om. Bruk en blyant eller priklepinne for å ”løfte” plantene ut av jorda med minst mulig skade på rotsystemet.

Å prikle betyr at hver frøplante plantes over i egen potte.
 1. Vann opp potten med frøplanter. Det gjør at jorda slipper den lille frørota lettere. Del jordklumpen forsiktig og ta forsiktig ut en og en frøplante. Få med så mye rot som mulig. Hold frøplantene i bladene, ikke i stilken, den kan være skjør. Knekker stilken er frøplanten ødelagt.
 2. Bruk ny, næringsrik jord til omplantingen, stikk et dypt hull og slipp i frøplanten. Plant den så dypt som mulig. Frøbladene skal over jorda.
 3. Vann godt slik at røttene og den nye jorda får god kontakt.
 4. Sett frøplantene lyst, men unngå̊ direkte sol den første tiden.
 5. Ingen gjødsling den første uka. Røttene svis lett.
 6. Etter hvert som plantene vokser, plant om i større potter. Ser planta ser stor ut for potta, potta er full av røtter og du stadig må vanne, er det tid for mer jord og større potte. Plant gradvis over i større potte, ikke en kjempestor med én gang, da er det lett at røttene råtner.

Herding er viktig !

Et lite plasthus kan enkelt åpnes og stenges. Ypperlig til herding av selvsådde planter.

Plant ut når faren for nattefrost er over, men før det må småplantene herdes. Det vil si at de gradvis tilvennes utelivet, med vind, sol og lavere temperatur.
Sett plantene ut i skyggen en kort stund den første dagen, før de tas inn igjen. For hver dag som går utvides ”utetiden” for plantene. I løpet av en uke eller to, er plantene tilvendt utelivet og kan trygt plantes i potter og bed.

Planter som kjøpes i hagesentre og blomsterbutikker skal være ferdig herdet og trenger ikke denne behandlingen.

TIPS: Les nøye på frøpakken og følg anvisningene. Her finner du blant annet informasjon om når du skal så de forskjellige plantene. Spar på pakken så kan du lese på den flere ganger, det er fort gjort å glemme…