Selvvanningskasse

Selvvanningskasse

Her er tips og tegninger til deg som vurderer å bygge din egen plantekasse.

Voksne og barn lager plantekasse til bærbusker i Nylænde barnehage i Oslo

Hvis det er dårlig med jordsmonn  kan det være lurt å sette opp en plantekasse. Da bygger man opp med jord. En enkel oppbygd kasse kan lages med trekarmer. Hos bedrifter som selger paller kan man også få ganske rimelige pallekarmer som kan behandles med maling eller beis, settes oppå hverandre og fylles med jord.

Kassen vi bringer tegninger på under har også et vannlager slik at man kan vanne sjeldent og mye, og plantene blir forsynt med jevn fuktighet. En slik selvvanningskasse er flott å ha bærbusker i. Det er ikke så kritisk med vanningen, siden vannlageret i bunnen kan holde lenge.

Planter i plantekasse vil alltid være mer utsatt for frost enn planter som er plantet i bakken på vanlig måte. Man kan risikere at buskene eller trærne ikke klarer vinteren. En større kasse vil være mer robust mot frost enn en mindre.

Kassene på denne tegningen kan brukes til mindre frukttrær. For bærbusker kan kassene lages litt mer avlange (60×120 cm)


Kassene på denne tegningen kan brukes til mindre frukttrær. For bærbusker kan kassene lages litt mer avlange (60×120 cm), som på bildet over og passer fint for to til tre bærbusker. Det er brukt trykkimpregnert materiale.
Tegninger og utforming: Edle Liebe. Hageselskapet.