Pelargonium

Pelargonium

De fleste kjøper pelargonia i blomsterbutikken. Men de er også enkle å formere med stiklinger, eller du kan til og med så dem selv.

Så selv

Spiretiden varierer fra art til art, men også innenfor arten. Alt fra mindre enn en uke, til mange måneder. Det er vanlig å så tidlig på året, slik at plantene får mest mulig ut av vekstsesongen.

Anskaffelse

Om det er langt til ditt nærmeste hagesenter eller det holder stengt for vinteren er det å bestille Pelargoniafrø på nettet en enkel løsning. Her kan du også lete deg fram til spennende villarter fra hele verden . Dette er en enkel og rimelig måte å skaffe seg disse plantene på.

Mange villarter og artshyrider  er det vanskelig å drive kommersiell drift på. De vokser sakte, lager få stiklinger og bruker år på å blomstre. Gjennom foreninger og private samlere er de likevel mulig å få tak i, men tålmodig må man nok være. Alternativt kan man importere fra utlandet.

Stell

Gjennom sommeren holdes jorden fuktig, men ikke våt. Lett opptørking mellom hver vanning er fint. Mye tørke og varme kan frambringe dvale hos vintervoksende arter og sorter. Planter som hviler på sommeren kan være uvant. At de kaster blad eller visner ned, kan være en helt naturlig og sunn adferd.

Knoller og bladverk hos Pelargonium triste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overvintring

Alle pelargonier vil sette pris på en lys og kjølig overvintring. Spesielt de vintervoksende artene har behov for mye lys om vinteren.

Stammen til Pelargonium cortusina

Det er mange måter å overvintre dem på. Et planterom/kjeller med kjølig temperatur og plantelys, er et supert alternativ. Et oppvarmet drivhus er også et ypperlig sted å overvintre pelargonier. Til nød kan et sydvendt vindu i et temperert rom brukes, men skru av ovnen under. Plantelys over vil hjelpe.


Mer info om pelargonier

  • Norsk pelargoniumforening har eget forum på nettet www.pelargoniumnettet.no
  • I ”Stora pelargonboken”, av Susanna Rosèn, er det mye stoff om villarter og artshybrider.